Какво лято ни очаква? Дъждът ще спре, плажните юли и август – горещи!

Обилните валежи в края на месец май и началото на юни дадоха заявка, че лятото ще се забави, но през последната една седмица в по-голямата част от страната времето се стабилизира и високите температури, придружени със силното слънце, се задържаха.

Тази година лятното слънцестоене ще бъде на 21 юни и астрономически лятото ще настъпи точно в 18:54 ч.

Сезонът обаче дойде още в началото на месеца, когато температурите в страната доближиха летните стойности, обясни пред TrafficNews климатологът на телевизия Bulgaria ON AIR – Симеон Матев.

Какво лято ни очаква обаче е въпрос, който мнозина си задават в опит да планират почивките си и тайно се надяват, че дъждът все пак ще спре.

„Очакванията са лятото тази година да бъде с температури над нормата – отклонението ще е между градус и половина и два градуса по Целзий. Това ще затвърди тенденцията от последните 15-20 години, в които летата са по-топли, което пък е следствие от глобалното затопляне“, коментира Матев.

Засега юни започна доста колебливо с по-хладно от обичайното време и с интензивни валежи на много места, но от около седмица движението на въздушните маси се промени и температурите много бързо се повишиха. До края на месеца големи температурни промени няма да има. Максималните стойности ще бъдат от 28 до 35 градуса.

„Повече ще бъдат валежите през юни и средата на юли. След това ще се оформи по-сух период“, добави още Матев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене