Двама младежи от Благоевград бяха изправени пред съда по Указа за борба с дребното хулиганство заради сбиване пред нощен клуб

Венцислав Сотиров и Васил Георгиев са уличени в това, че на 6 юни около 4 часа през нощта влезли в разправия с гръцкия гражданин Андонис Валсамис, който бил в компанията на свой сънародник и две момичета. След размяната на обиди и псувни се стигнало до физически конфликт с размяна на удари и ритници.
След екшъна са снети обяснения в полицията от участниците и свидетелите, и в крайна сметка на 19-годишния Венцислав Сотиров и 17-годишния ученик Васил Георгиев е съставен акт за дребно хулиганство, който вчера трябваше да бъде разгледан в съда.
В залата се яви и прокурор Вахиде Робева, която преди началото на делото заяви, че в Районна прокуратура е образувано досъдебно производство по случая по чл. 129 от НК – причиняване на средна телесна повреда, след жалба на гръцкия гражданин, подадена на 13 юни. В тази връзка прокурорката поиска делото по УБДХ да бъде прекратено.

Същото становище изрази и адвокат Красимир Дуков, който като процесуален представител на Андонис Валсамис добави, че клиентът му е със счупен нос, предстои да бъде опериран и се оплаква от силно главоболие в резултат на удара с крак, който му бил нанесен. Дали ще е средна, или лека телесната повреда, след като има образувано досъдебно производство, делото по УБДХ следва да се прекрати, заяви адвокат Дуков.
Адвокат Албина Анева, която бе ангажирана със защитата на Венцислав Сотиров, изрази недоумение, че прокурор и пострадалото лице участват като страни на делото. “В дела по УБДХ като страни са МВР и нарушителите”, посочи адвокат Анева.

Съдия Екатерина Николова обаче уточни, че делото не е започнало, а участието на прокурор в дела по ЗАНН е допустимо. Тъй като е налице пълна идентичност между административното нарушение и образуваното наказателно производство, е налице отрицателна предпоставка за разглеждане на делото по УБДХ. С тези мотиви то бе прекратено и тъй като не подлежи на обжалване, делото и материалите към него автоматично бяха прехвърлени на прокуратурата заради наличие на данни за престъпление от общ характер.

Адвокат Анева заяви, че впоследствие направила проверка и е установила, че образуваното наказателно производство в прокуратурата е срещу неизвестен извършител. “По материалите на делото за УБДХ е представено съдебно медицинско свидетелство за лека телесна повреда на гръцкия гражданин, а се твърди, че досъдебното производство е за причиняване на средна телесна повреда. Кой и как определя правните квалификации? Моят подзащитен също има издадено медицинско свидетелство, което не успяхме да представим, тъй като не беше даден ход на делото. Сега ще го представим в полицията. Искрено се надявам разследването да протече обективно и безпристрастно, без разследващите да се влияят кои са родителите”, добави адвокат Анева.
19-годишният Венцислав Сотиров е неосъждан, той е шампион по ММА спорт. Син е на общинската съветничка Злата Ризова. Майката, която също е юрист по образование, дойде да подкрепи сина си, в залата беше и баща му Венцислав Сотиров.
Другият младеж – Васил Георгиев, също е с чисто съдебно минало и все още е ученик.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене