Мюсюлманския съвет реши днес остро осъждане за вандалският акт с кръста на джамията Караджа Паша

Print0015Декларация от Районно мюфтийство – Благоевград във връзка със зачестилите посегателства над мюсюлмански храмове

 На 19 юни 2014 г. джамията „Караджа Паша” в гр. Гоце Делчев осъмна с двуметров кръст на минарето. Районно мюфтийство – Благоевград силно осъжда този провокативен вандалски акт, целящ да компрометира добрите отношения между християни и мюсюлмани в региона.

Силно се опасяваме, че този вандалски акт ще респектира негативно върху местната обществена сигурност и би могъл да доведе до нежелани ексцесии.

Поредицата от оскверняване на мюсюлманки храмове ясно показват, че част от българското общество е враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност. Такива инциденти не би трябвало да се разглеждат като хулигански прояви или като отделни криминални действия, а като обща стратегия и непримиримост към мюсюлманите, от което вероятно може да произлязат и по-мащабни насилствени операции. Такъв вид ислямофобия и натиск, изразяващи се в поругаване на храмове, би следвало да се разглежда като опити за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци и като фактор застрашаващ националната сигурност.

Призоваваме всички държавни и общински институции, които са призвани да опазват националното и историческо наследство без значение за кой етнос и религиозна деноминация се отнасят, да предприемат адекватни мерки, за недопускане на подобни провокативни посегателства над храмове.

АЙДЪН МОХАМЕД

Районен мюфтия на Благоевград

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене