В заседателната зала на Община Сандански бе представена книгата на Мерсия Макдермот „За свобода и съвършенство. Биография на Яне Сандански“

Тя е част от поредицата биографии на Васил Левски, Гоце Делчев и Димитър Благоев, написани от знаменитата английска писателка и историчка, която сама заявява, че се чувства българка.

Най-известната и книга, свързана с България е за Левски „Апостолът на свободата“ и е посветена на българския народ, „…който ми даде повече отколкото мога да му се отблагодаря“.

Мерсия Макдермот  пише тази книга, за да запознае английския читател с историята на България, но също така и да допълни представата на самите българи за делото и живота на един от големите ни герои.

В специално видео обръщение, по време на представянето, авторката разказва за Яне Сандански и за България с много любов и чувство.

На събитието присъстваха общественици, писатели, ученици от ПГ „Яне Сандански“ и част от ръководството на община Сандански. Всички гости бяха поздравени с изпълненията на Фолклорна формация „Славеи“.

За Яне Сандански, за книгата и авторката разказаза проф. Светлозар Елдъров – български историк, специалист по българска църковна история и Христо Георгиев – ИК „Синева“. Специален гост бе и правнучката на Яне Сандански – Зоя Дюбоа – писател и преводач, която бе изключително развълнувана от събитието.

Книгата вече излезе в печат /изд. Синева/ и  се продава на книжния пазар.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене