Вихрушка отнесе десетки оранжерии в югозапада

Вихрушка повреди десетки оранжерии за ранни зеленчуци в санданското село Струма. Вчера малко след 16.00 ч. буря връхлетяла селото, а на метри от стадиона се извила вихрушка и разкъсала найлоновото покритие на оранжериите в района. Нанесени са сериозни щети и на насажденията с домати. Всичко станало за броени минути.  Ето какво разказа прекият свидетел на вихрушката Петър: „Беше страшно, изведнъж стана мрачно и сиво. Откъм река Струма в посока селото се изви силен вятър, заваля дъжд. Вятърът вдигаше във въздуха всичко по пътя си, разкъса найлоните по оранжериите”.

Спас Мърков, който бил на метри от вихрушката, разказа, че за първи път в своя житейски път става свидетел на такова природно явление. „Виждаш пред себе си как се извива вихрушка и вдига всичко, което е пред нея. Къса найлона, все едно режеш с ножица или нож. Не може да се опише с думи, а трябва да се види на място”, заяви Мърков.

„Увредени са само оранжериите в една линия, останалите не са засегнати. Нанесените щети са в процес на установяване, но те ще бъдат за сметка на стопаните, тъй като нито един от тях няма застраховка срещу природно бедствие”, каза кметът на селото Величка Каталска и припомни, че преди година от ураганен вятър бяха увредени част оранжериите в санданските села Струма и Лебница. „Тогава обаче те не бяха засадени със зеленчуци и щетите бяха само материални, а сега е засегната и реколтата”, заяви Каталска.

 

Лидия Манева

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене