Свържете се с нас

ВИДЕО

ВРЕМЕ ЗА КУЛТУРА! УНИКАЛНО ВИДЕО! „Дебили недраги“ на Георги Кушвалиев, представиха в Гоце Делчев

Публикувано

на

Книгата с епиграми „Дебили-недраги“ на Георги Кушвалиев – първият носител на наградата „Крилатият козел“, учредена в памет на Радой Ралин, бе представена на почитателите му в Гоце Делчев. Да представят книгата на популярния сатирик, с крилатия козел долетяха в неврокопско авторът Кушвалиев и учредителят на наградата за сатира, „Златият Козел“, Кин Стоянов, син на Радой Ралин. Той отбеляза, че „Дебили-недраги“ е издадена във формата на изгорената преди 50 години „Люти чушки“ на Ралин, а карикатурите на Йовчо Савов са изключително допълнение към епиграмите и „вече трябва да са предизвикали възхищението на двамата предтечи – Радой Ралин и Борис Димовски, които ни следят отгорe”, каза Стоянов.

Преди да започне представянето на двамата автори, Кин Стоянов благодараи на общината в лицето на кмета Владимир Москов който също присъстваше на представянето, за изключителното съдействие за организирането на проявата.

На края на прзентацията на сатиричните творби неврокопчани имаха привилегията да чуят и няколко изпълнения на своя съгражданин Николай Урумов, който изпя свои творби, някои от които по текст на Георги Кушвалиев.

 

ГОЦЕ

 

коментара

ВИДЕО

С украсяване на яйца и концерт, деца в Гоце Делчев внесоха великденско настроение в града

Публикувано

на

Традиционната великденска празнична седмица на община Гоце Делчев продължи вчера в късния следобед на Велики четвъртък. Събитието бе посветено на запознаване на децата с традицията на боядисването на яйца на Великден. Върху специално изнесени маси на площад „Македония“, всички детски заведения в града представиха свои варианти на боядисани яйца, оригинално аранжирани и сътворени съвместно от детските учители и техните възпитаници. Така децата разбраха защо първото яйце трябва да се боядиса в червено. Научиха, че по света всеки народ си има свои традиции за отбелязване на Великден, но в българската традиция на Великден неизменно, присъстват яйцата, козунакът и агнето.

Заедно с това, възпитаниците на всички детски заведения в града изнесоха голям празничен концерт тематично  свързан с празника. Малките певци и танцьори трогнаха публиката с невероятните си музикално-сценични изяви. Великденската изява на децата на Велики четвъртъка бе част от седмична празнична програма на общината Гоце Делчев.

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

ОбС Гоце Делчев: Имат ли право читалищата да развиват търговска дейност?

Публикувано

на

На редовната сесия на Общински съвет Гоце Делчев, вчера 24 април, в предвидена точка от дневния ред на заседанието, директорът на Направление „финанси“, Йорданка Ендрева, представи накратко отчета на действащите читалища на територията на общината и плана на читалищните настоятелства за дейността им през 2019 година. Съобщено бе, че държавната субсидия за дейностите на читалищата за настоящата година е повишена с около 10 процента. През миналата, 2018 година тя е била 242 875 лв, а за 2019 година тя е 275 210 лв.

Съветникът от ДПС, Сайди Чолак, зададе въпрос на който не можа да получи категоричен отговор както от колегите си, така и юрист-консултът на общината, Марияна Остаилилева.

Председателят на Общински съвет Гоце Делчев, Ангел Гераксиев предложи, съветът да направи запитване към министъра на културата и в един по-късен етап съветниците да вземат законосъобразно решение при възникване на подобен казус.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ