Свържете се с нас

Интервюта

Димитрина Гошева: Аз съм единствената в Благоевград. В България се броим на пръсти, които се занимаваме с мозайка!

Публикувано

на

Тя е завършила НХГ „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград с профил „Изобразително изкуство” през 1999 г. След това е завършила и „Педагогика на изобразителното изкуство” в ЮЗУ „Неофит Рилски” (2003 г.). Специализира и повече от 16 години работи с мозайка. Към момента е преподавател по изобразително изкуство в 8 СОУ „Арсени Костенцев” в Благоевград.

Представете се на нашите читатели.

– Казвам се Димитрина Гошева. Работя в областта на изкуството. Занимавам се с мозайка. Едно от видовете декоративни изкуства, което е сложно, трудоемко. Изисква време за направа. Занимавам се с него от 2003 година. Веднага след завършването на университета. Всъщност аз се запознах в самият университет с това изкуство. В четвърти курс имахме предмет декоративно изкуство. Имахме един отличен преподавател. Професор от София, който ни показа тази техника. Той ме запали по нея всъщност. Аз още като я видях разбрах, че това е моето място. Много ми хареса начина на работа, ефекта който е като завършен вариант. Дори на конферанса на завършването на учебната година по принцип бях записала като специализация живопис, професора при който бях записала живопис се обиди, че нося толкова мозайки на конферанса, а не живописни платна. Оттам тръгна моят път с мозайката. Оттогава досега имам повече от 250 мозайки. Имах едно прекъсване за около шест години. Отгледах три дечица.

Трудно ли е?

– Трудно е силно казано. Нещо което ти харесва да правиш няма как да бъде трудно. Свиква се с материала лека полека. Ставаш приятел със самият материал и след това всичко се нарежда. Трябва да имаш идея при започването на една работа какво искаш в нея. Преливане на цветове. Какъв образ искаш да направиш.

Готовите мозайки продават ли се?

– Продават се, да.

Как се чувства един творец, когато знае че творбата му ще отиде в други ръце?

– Чувствам се щастлива защото нещото което съм направила е намерило мястото си. Обикновено повечето мозайки се правят по поръчка. Има и такива, които правя в свободното си време за мен. Тях показвам в изложби. Прави ме щастлива да видя, че една моя работа е намерила своето място.

Като цена как вървят? Например една икона…

Зависи от големината и сложността на образа. Скъпо изкуство е….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Интервюта

50 български града очакват Николина Чакърдъкова!

Публикувано

на

Импресарио Иванов: Предстои национално турне с най-обичаната певица от Гоце Делчев!

Срещаме се с Импресарио Иванов във връзка с големи събития, които разбрах, че ще се случат благодарение на него. Едно от тях е, че участваш в турнето на Криско, което събра много негативни коментари в социалните мрежи. Това е негативната част в нашият разговор, а позитивната е това, че подготвяш национално турне с Николина Чакърдъкова …

– Да, това е един общ проект замислен с нея, с Опера Бургас, с диригента Левон Манукян. Един бъдещ проект, в който ще видите една друга Николина Чакърдъкова. В проекта е заложено балканската музика да е под съпровода на оркестърът/филхармонията на Опера Бургас/. Оркестърът на тази Опера е уникален. 34 човека музиканти свирят там. Ще има ария, която Николина ще пее. Основната ни идея е да покажем другото лице на Николина Чакърдъкова и излизаме от нейния образ като цяло, и влизаме в една друга тематика. Искаме Николина заедно с Опера Бургас да покаже другата страна на музиката, която може да изпълнява. Публика, която не е била досега нейна предполагам в този проект, най-малкото от любопитство, от интерес ще дойде да види едно друго лице на страхотната Николина Чакърдъкова. Ще има и леко фолклорни елементи, но много леко. Няма да се набляга на хора и т.н. Проекта е в съвсем друга насока. Като стане готов ще бъде изненада за цялата наша публика. Основно ние търсим нещо различно и търсим една нова публика. Феновете са си фенове, но смятам, че с този проект ще спечелим още повече публика и ще разширим диапазона на творчеството на артиста. Ще видим един артист в друга светлина – положителна. Особено когато говорим за Опера Бургас. Там залозите са много големи и ще кажа защо. Защото Николина е доказано име и нямаме право на грешки. Тоест най-малкото което е, нивото което тя е създала не трябва да се показва нещо под това. Което съм сигурен, че няма да се случи. Песните, които са избрани са много хубави. Има от различни балкански области. Затова се казва и Балканската музика. Ще се представят песни от различни балкански области. По Найден Геров ще има неща. Това е за този проект. Заели сме дати. Аз съм ангажиран като основен организатор на турнето. Ноември ще имаме премиера. Живот и здраве всичко да е наред.

Какво ти е мнението за този смел проект, който Криско прави? Не си ли повярва много това момче?

– Аз няма да съдя Криско нито да определям неговото поведение и неговия начин на бизнес. Към момента момчето в личен план е доста успял. Аз лично това, което ще правя в Плевен още не ми е понятно. Доколкото вече имам някаква минимална яснота е, че това ще са песни/български хитове и т.н./ от последните 20 години присъствали в нашия живот, емблематични български песни. Кои ще са, какво ще са нямам представа. Затова в момента съвсем скромно съм се ангажирал само с един концерт. Като предизвикателство да видя дали ще се справя, как ще тръгнат нещата. Аз не съм в основата на проекта…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Интервюта

Адвокат Албина Анева – Томова: Бих подкрепила всяко ново формирование на млади хора, които имат ясна визия!

Публикувано

на

Срещаме се с г-жа Албина Анева, за да я попитаме дали е вярно, че се връща в политиката.

– Не съвсем. Моето връщане в политиката е свързано с това да приключа досегашните си участия в политически формации. Оказа се, че не съм освободена от политическа партия „Движение 21“. Още през февруари 2017 година аз напуснах редиците на „Движение 21“. Депозирах си заявление с входящ номер и получих даже и удостоверение от лидерът на партията, затова че съгласно устава на партията съм освободена от „Движение 21“. Относно завръщането ми в политиката, аз трябва да съм коректна и най-малко да не фигурирам в никаква политическа партия. Съвсем случайно разбрах тази година/две години след като напуснах „Движение 21“/, че в регистъра на политическите партии в Софийски градски съд аз все още фигурирам като член на националното ръководство на „Движение 21“. Тоест не съм заличена от там.

Чия е грешката?

– Аз съм си подала заявлението. Имам документ, че съм освободена от там. Но към настоящият момент все още фигурирам в регистъра на политическите партии в „Движение 21“. За да ме заличи от там Софийски градски съд, трябва да бъде депозирано заявление от страна на политическата партия, затова че аз вече не съм член на това ръководство и изобщо не съм член на партията. Тъй като разбрах, че все още не съм заличена, това ме принуди да депозирам молба в Софийски градски съд. По силата на която да бъда заличена. Тъй като членството ми в „Движение 21“ е прекратено преди повече от две години. Очаквам през месец май да бъде насрочено открито съдебно заседание в Софийски градски съд по моя молба, за да бъде заличена от тази партия. Фактически дори и да имам желание, докато не бъда заличена, не мога да участвам в никоя формация…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ