Свържете се с нас

Интервюта

Димитрина Гошева: Аз съм единствената в Благоевград. В България се броим на пръсти, които се занимаваме с мозайка!

Публикувано

на

Тя е завършила НХГ „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград с профил „Изобразително изкуство” през 1999 г. След това е завършила и „Педагогика на изобразителното изкуство” в ЮЗУ „Неофит Рилски” (2003 г.). Специализира и повече от 16 години работи с мозайка. Към момента е преподавател по изобразително изкуство в 8 СОУ „Арсени Костенцев” в Благоевград.

Представете се на нашите читатели.

– Казвам се Димитрина Гошева. Работя в областта на изкуството. Занимавам се с мозайка. Едно от видовете декоративни изкуства, което е сложно, трудоемко. Изисква време за направа. Занимавам се с него от 2003 година. Веднага след завършването на университета. Всъщност аз се запознах в самият университет с това изкуство. В четвърти курс имахме предмет декоративно изкуство. Имахме един отличен преподавател. Професор от София, който ни показа тази техника. Той ме запали по нея всъщност. Аз още като я видях разбрах, че това е моето място. Много ми хареса начина на работа, ефекта който е като завършен вариант. Дори на конферанса на завършването на учебната година по принцип бях записала като специализация живопис, професора при който бях записала живопис се обиди, че нося толкова мозайки на конферанса, а не живописни платна. Оттам тръгна моят път с мозайката. Оттогава досега имам повече от 250 мозайки. Имах едно прекъсване за около шест години. Отгледах три дечица.

Трудно ли е?

– Трудно е силно казано. Нещо което ти харесва да правиш няма как да бъде трудно. Свиква се с материала лека полека. Ставаш приятел със самият материал и след това всичко се нарежда. Трябва да имаш идея при започването на една работа какво искаш в нея. Преливане на цветове. Какъв образ искаш да направиш.

Готовите мозайки продават ли се?

– Продават се, да.

Как се чувства един творец, когато знае че творбата му ще отиде в други ръце?

– Чувствам се щастлива защото нещото което съм направила е намерило мястото си. Обикновено повечето мозайки се правят по поръчка. Има и такива, които правя в свободното си време за мен. Тях показвам в изложби. Прави ме щастлива да видя, че една моя работа е намерила своето място.

Като цена как вървят? Например една икона…

Зависи от големината и сложността на образа. Скъпо изкуство е….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Интервюта

Д-р Владислав Улевинов: „Имам много идеи за възраждането на болницата с мисъл за здравето на хората“ /СНИМКИ/

Публикувано

на

Д-р Владислав Улевинов е новият мениджър на МБАЛ „Иван Скендеров“ в град Гоце Делчев.  Работил е дълги години в УМБАЛ „Александровска“ – София, в Специализираната болница по белодробни болести „Света София“ като детски пулмолог, а от 2016 г. до момента – в болница „Уни хоспитъл“ в град Панагюрище, като завеждащ детска пулмология. Притежава сертификат за високо специализирана дейност в областта на интервенционалната пулмология, или т.нар. бронхоскопски процедури.

След решение на Общинския съвет в Гоце Делчев д–р Улевинов приема предизвикателството да оглави болница „Иван Скендеров“, която обслужва 4 общини – Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово и Гърмен.  „По принцип съм оптимист, но реалист. Има тежко наследство, което спохожда всеки един мениджър, особено в началото. Аз съм  тук и съм  приел това предизвикателство неслучайно. С общи усилия, и с помощта на принципала – община Гоце Делчев – мисля че ще се  справим със сложността на този проблем“ – казва новият управител на болничното заведение. Д–р Улевинов посочи кои ще бъдат акцентите в работата му.  Ще се оптимизира състоянието на болницата, като най-напред ще се направи финансов отчет за определен период от време –ще се провери от къде изтичат основните потоци.

Ще се разшири обема на дейности в ключови клинични и терапевтични дейности като гастроентерология, ортопедия и травматология, а също и кардиология. Този обем ще се разшири със запазването на наличния човешки фактор. Медикът предвижда съвместна работа с институциите, за  да започне генерирането на собствен приход. „На този етап не смятам да има закриване на отделения, а напротив – стремежът ми е да запазя работещите структури, да подобрим показателите, да разширим обема на дейностите“ – каза д-р Увелинов. В своята управленска програма той е заложил профилактични прегледи в ключови  терапевтични области. На ротационен принцип кардиолози от столични университетски болници ще преглеждат на място хората по определен график. „Като съпричастен към най–малките пациенти имам  специална програма, която ще се усети още със старта на новата учебна година. В детски градини и училища ще направим поредица от профилактични прегледи, с цел превенция и диагностика на някои социално значими заболявания“ – сподели в интервю за Радио Благоевград д-р Владислав Улевинов./bnr.bg/

Разговор  с д-р Владислав Улевинов

коментара

Продължете с четенето

Благоевградска ВЕСТ

Георги Корчев: Кметът Камбитов и екипът му си вършат работата чудесно…

Публикувано

на

Георги Корчев е новият председател на Комисията по здравеопазване в ОбС-Благоевград. Срещаме се в ресторанта на хотел „Хавана“, който се намира в кв. Струмско.

Ти си популярен в Благоевград, още преди да станеш общински съветник. Имаш хотел. Идват ли при теб хора, които знаят, че си общински съветник и да отправят лични молби?

– Да. Имал съм такива случаи. Познати, приятели, случайни хора с различни молби. Молби свързани с бита. Където мога и имам възможност съм помагал. Опитвам се да бъда полезен на хората.

Какво ти е мнението за цирка, който се случва понякога в общински съвет? Очаква се там да са сериозни хора, хора които мислят за доброто на града, но понякога виждаме как личното надделява и се превръща в цирк.

– Паднаха много ниско страстите на някои хора, така да го кажем. Това не е нужно. Хора, които са обществени личности, популярни личности падат на много ниско ниво. Не говорим за проблеми и реални неща, а говорим за глупости. Глупости, които на никой не са полезни и нужни.

Ако имаше магическа пръчка, какво би направил? Кое ще е първото нещо, което би променил в Благоевград? Кое не ти харесва, кое те дразни?

– Аз първо правя една самокритика върху себе си. Най-лесно е да се критикува. Аз не критикувам. Мога да ти кажа хубавите неща в Благоевград. Работи се. Правят се нещата. Трудно е наистина и най-лесно ще бъде да се критикува. Хубаво е да гледаме позитивно на нещата. Ето например това което прави г-н Камбитов, той доказа, че е най-успешния кмет на Благоевград. Милее за града направи много и това се вижда от много хора. Не е важно кой от коя партия е. Камбитов направи много неща, които ще останат много след него. Тук не мога да не отбележа и това което направи и прави Христина Шопова – зам.-кмет по култура и хуманитарни дейности. Успеха на Francofolies не може да бъде отречен, а и всички други неща които се правят. Благоевград е №1 в много отношения…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ