Топ Преса днес : Омагьосан кръг или частен съдебен рекет от страна на благоевграския бирник Ал Цанковски

_thumbДали става въпрос за омагьосан кръг, причинен от дупки в законодателството, или за рекет на частни съдебни изпълнители, вероятно е въпрос, който би родил дълга теоретична дискусия с различни отговори.

Практическият факт е, че повече от месец всички сметки на човек са запорирани заради дълг от 500 лева и няма никаква яснота кога ще може да си види парите, въпреки че си е платил дълга.

А още по-тревожният факт е, че това не е изолиран случай, а масова практика. Все по-често частни съдебни изпълнители отказват да вдигнат наложените от тях запори на длъжници, въпреки че те вече са си платили дълга. Причината – да съберат такси, за които нямат основание, но и нямат забрана да го правят.

По сигнали, с които разполагаме, порочната практика се прилага от немалко на брой частни съдебни изпълнители, което се потвърждава дори от техни колеги.

Схемата

Частен предприемач от Благоевград, който се свърза с нас, но пожела да остане анонимен, се оплака от необосновано блокиране на три негови сметки в три различни банки. Блокирането на сметките му остава и след като е той успява да докаже, че няма основание за това.

Всичко започва, когато от банката той разбира, че има запор на сметките на фирмата му във връзка с изпълнително дело. След като се свързва с кантората на частния съдебен изпълнител Александър Цанковски, при когото делото е отворено, той разбира, че трябва да изплати близо 20 хил. лв., при положение, че дължи едва 576 лв. към СДВР по договор за охрана.

До запора на сметки и колосалното задължение се стига след предвидените в закона мерки, според които, ако длъжникът има неизплатени към държавата данъци, те трябва да бъдат платени чрез съдебния изпълнител. От проверка на частния съдебен изпълнител Александър Цанковски станало ясно, че въпросният предприемач дължи на НАП 18 692 лв. към 21 август 2013 година. В същото време предприемачът е убеден, че има само текущи задължения към НАП, тоест, такива, които не са в просрочие и са в процес на изплащане. За това той иска съдебният изпълнител да забави изпълнението на плащанията към бюджета от запорираните сметки, тъй като те вече са направени.

За да докаже твърдението си, той прилага и удостоверение от офиса на дирекция на НАП в Благоевград, от което е видно, че според актуалните данни на данъчните към 14 септември той няма задължения към държавната хазна.

Вместо да уважи този официален документ, сътрудник на частния съдебен изпълнител в телефонен разговор уведомява предприемача, че сам ще поиска такова удостоверение от НАП, което означава, че сметките му остават блокирани. От кантората на Цанковски също така му заявяват, че, ако иска всичко да приключи бързо, най-добре е той да си плати и дължимите такси за несъществуващото вече данъчно задължение. Едва тогава запорът ще падне. Предприемачът обаче отказва да направи това, защото не е съгласен да плати пропорционална такса за плащания, които частният съдебен изпълнител не е направил и за работа, която реално не е извършена. На практика, въпросната пропорционална такса от 1800 лв. не се дължи от бизнесмена, тъй като тя се начислява, когато има извършени плащания, тоест, ако са преведени пари. В случая обаче парите по посочените задължения към НАП не са платени.

„Считам за неоснователно събирането на т.нар. пропорционална такса от частния съдебен изпълнител, защото дружеството ми няма задължения към НАП. Търсените задължения към данъчните са към стара дата и са погасени в срок.

ЦЕЛИЯТ СКАНДАЛ ПЛЮС ОЩЕ РАЗКРИТИЯ ДНЕС ОТ СТРАНИЦИТЕ НА ВЕСТНИК ТОП ПРЕСА!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене