Бившия Педагогически колеж в Дупница – сборище на наркомани

Общежитието на някогашния Педагогически колеж в Дупница е превърнато в свърталище на наркомани, руините му са сцена за селфита на младежи и малки деца. Сградата може да рухне всеки момент и някой да пострада, сигнализираха в “Струма” живеещи в района граждани.
Репортерът ни отиде на място и видя с очите си какво е останало от сградата, която през годините е била дом на хиляди студенти от цяла България. Прозорците са със счупени стъкла, вратите са изкъртени. Дворът е пълен с боклуци. На входа на някогашното общежитие се търкалят разкъсани матраци, възглавници…
“Млади момчета и момичета ежедневно се събират в разрушеното общежитие, което е опасно и може някой ден да се стовари върху тях. По цял ден и цяла нощ се чуват крясъци, песни… няма спокойствие от тях. Прави ми впечатление, че идват и деца в 3-и, 4-и клас и си правят селфита на покрива или на счупените прозорци. Други пък играят мач на покрива на общежитието”, заяви Снежана Ракова, която живее в кооперация срещу опасната сграда.
“Много пъти съм звъняла на тел. 112, но резултат няма. Дори не съм видяла патрулка да минава покрай общежитието. Може и да са идвали полицаи, но аз да не съм видяла. Наскоро видях възрастна жена да стои на улицата и да чака. Попитах я кого чака, а тя ми отговори, че младо момче й взело портфейла и го чака дано излезе. Обясних й, че това не е жилищен блок и да не чака, а да съобщи в полицията, защото младежът я е ограбил”, разказа още жената и допълни: “Преди години имаше охрана, сега няма. Входната врата беше затворена, но я разбиха и си влизат по стаите, забавляват се… Трябва ли да чакаме някое дете да загине, за да се вземат мерки?”, попита Снежана Ракова.

Някогашното общежитие е изтърбушено 

Боклуци са заринали двора

Сградата е собственост на общината в Дупница. На въпроса ни защо се допуска младежи да влизат в опасната сграда, отговорът бе: “За периода 2017-2018 година входната врата на общежитието е заковавана 10 пъти, но вандали я разбиват и влизат отново. Имало е случай, когато 4 часа след като е закована, вратата пак да е отворена”, заявиха от общината.
Дългогодишната преподавателка по психология в Педагогическия колеж в Дупница Елена Димитрова, на която 32 години от живота са  минали в учебното заведение, заяви за “Струма”: “Колежа го затвори министър Даниел Вълчев през 2006 г. Тогава се молихме да остане учебното заведение, през което са минали над 15 000 студенти, но той беше категоричен в решението си. Тогава се говореше, че щял да отпусне 500 000 лв. за ремонт на колежа и да се превърне в модерна читалня, но така и не се разбра отпускани ли са тези пари, или не. Имаше години, когато имахме по 4 паралелки по специалностите “Начална педагогика”, “Трудово и рисуване” и “Физическо възпитание”. После студентите намаляха и колежът беше затворен.
Общежитието го затвориха някъде през 1997 г. Построиха друго, по-модерно, което в момента също се руши. В тази сграда са изживени много емоции, много любови и разочарования, а сега е руина. След затварянето на общежитието затвориха и стола за студентите. Там те се хранеха за по 50 ст.”, върна се в спомените си Елена Димитрова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене