12 селски кметове от Петричко въстанаха срещу зам.- областния Димитър Капитанов, обвиняват го в дискриминация

Димитр Капитанов

Местните управници твърдят, че зам.-губернаторът грубо променил подадените от тях списъци с лица по програма „Сигурност”, поставил свои хора

Зам.- областният Димитър Капитанов се намесва грубо в работата на селските управници от Петричко, алармираха на нарочна пресконференция 12 от тях. ”Няма да допуснем жителите на нашите населени места да бъдат превърнати в изкупителна жертва на политическата недалновидност и липсата на национално отговорни действия”, се казва в жалба на въстаналите кметове до кмета на община Петрич инж. Вельо Илиев. В нея те изразяват възмущението си от Капитанов, който чрез грубо вмешателство променил имената на подадените лица от тях в списъка по програма „Сигурност” с хора по негова преценка, пише в днешния си брой вестник „Вяра“.  „До този момент не са ни налагани такива смени от институциите по програмите за заетост, по които община Петрич е работила. Жалбата  срещу зам.-областния управител бе подкрепена от 12 селски управници от Петричко .Ние като кметове на населени места сме винаги пряко ангажирани и сме оказвали съдействие на наетите безработни лица, а това знае и Капитанов, който е бивш кмет на село Коларово”, възмущават се в жалбата си 12-те селски управници. Според тях намесата на Капитанов поражда съмнение за тенденциозност и се случва в момент, в който одобрението на списъците на наетите лица навлиза в крайната си фаза и няма време за адекватни действия от тяхна страна и на общината. Те изразяват категорично несъгласие със смяната на хората по програма „Сигурност” и не приемат наложените от Капитанов лица. ”Настояваме да бъде възстановен подаденият от община Петрич списък и да се гарантира прозрачното изпълнение на програмата.

В случай, че не последват справедливи и законни действия от страна на Областна администрация – Благоевград, молим да пристъпите към радикална стъпка за прекратяване на договорите с наетите лица по програмата”, е апелът на кметовете в жалба до областния управител Муса Палев. Сред подписалите жалбата са кметовете на с. Генерал Тодоров Добри Мавриков, на с. Беласица – Велик Филчев, на с. Коларово – Атанас Гошев, на с. Самуилово – Кирил Стоянов, Христо Марков – на с. Ключ, Иван Сотиров – на с. Марикостиново, Ангел Балтаджиев – на с. Дрангово, Любен Маринополски – на с. Тополница, Стоян Бойчев – на с. Кърналово, Живко Ласков – на с. Михнево, Венцеслав Георгиев – на с. Митиново и Андон Илиев – на с. Капатово. В последния момент към жалбата се присъединиха и още двама –Костадин Хаджиев – кмет на с.Марино поле, и Александър Кобуров – на с. Ново Кономлади.

Селските управници от Огражден планина също са дали уверение, че подкрепят жалбата на колегите си. Ето какво заявиха част от кметовете на населени места:

Кметът на село Г. Тодоров Добри Мавриков: Аз съм потърпевш от неговите действия и искам да попитам  Капитанов как иска да рабитим – за успокояване на обстановката в селата, за туширане на голямата безработица или ще правим някакъв политически пиар? Ние нямаме вина за резултатите на евроизборите. Нека в съответната партия да си носят отговорност и там да си посочат грешките. Ние сме кметове, които ще защитават правата на всички жители в нашите населени места без значение на техния пол, вероизповедение и политическа принадлежност. Ние направихме среща с общинския кмет и коментарът е, че програмата трябва да бъде опезпечена със съответните средства за защитно работно облекло и не дай, Боже, за трудови злополуки. При такава ситуация ще бъде отговорна общината. Значи зам. областният управител назначава лица, за които ние ще носим отговорност и ние ще трябва да им плащаме. И какво ще стане в такъв случай?”

Кметът на с. Митиново Венцислав Георгиев: ”Има постъпило от името на Сдружението на общините до община Петрич писмо, от което не става ясно дали областният ще подписва договора, или общинският кмет.”

Колегата му Добри Мавриков отново взема думата: „Това е програма, по която партньори са областна управа и общинска администрация. До този момент липсата на комуникация доведе до този скандален случай. Капитанов до този момент не си позволи едно телефонно обаждане, за да решим заедно проблема.”

Кметът на Митиново Венци Георгиев допълва: Ако не се променят имената, не знам тогава кой ще им е работодател. При условие че няма да ги приема тези лица, как те ще се справят със задълженията си в моето населено място и населените места на колегите, които също няма да ги приемат? Неудобството идва тогава за самите хора. Капитанов създава конфликт по този начин между нас и населението. Защото не приемам лицата, които той е поставил.

Кметът на село Ключ Христо Марков: ”Аз бих попитал Капитанов, който ни беше колега, ако някой беше подменил имената, които той е предложил, какво той би направил? Очаквам той да отговори на поставения му въпрос.”

Всички присъстващи се съгласиха с колегите си и очакват зам.-областният Димитър Капитанов да отговори на поставените въпроси.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене