„Артисти за деца“ гостува в Гоце Делчев

main_b (1)

Пътуваща академия “АРТИСТИ ЗА ДЕЦА” гостува в Гоце Делчев. Събитието ще се състои на 13 юни от 11 часа в Дома на културата.
Това е инициатива на Фондация „Ден Гри”, стартирала през 2002 г. с проект „Лятна театрална академия за деца в риск – с. Широка Лъка”.

През 2011 г. започва и Международната програма „Артисти за деца” с ежегодни проекти в Кения и България. В ателиета и курсове на програмата до момента са се обучавали над 800 деца от блгария и 1300 деца от Кения. Проектът Пътуваща Академия “АРТИСТИ ЗА ДЕЦА” представя на практика и популяризира иновационен модел за работа с деца и младежи в риск и социално неравностойно положение чрез средствата на изкуството, както и създава условия за превръщането му в устойчив модел за работа с рискови групи.

Програмата предлага интегрален подход за работа с деца чрез средствата на изкуството, базирайки се на интерактивни и интердисциплинарни модели, които комбинират изкуство-терaпията и чисто игровия модел на общуване и задължително заъвршват със създаване на театрално представление.

Основната цел е с помощта на изразните средства на театъра да се провокира и освободи присъщият на всяко дете естествен ентусиазъм към изкуство и да се допринесе за изграждането на трайни социални умения и възпитание в толерантност, креативност и дисциплина. Чрез средствата на изкуството се осигурява възможност децата да открият собственият си талант и значимост, да развият любопитство и толерантност към другия/различния, да разширят своя социален и културен контекст чрез наблюдение, творческа изява и проучване, и да развият усет за красотата във всичките й форми.

През 2014 г. проектът Пътуваща Академия “АРТИСТИ ЗА ДЕЦА” стартира като платформа за креативност за деца и младежи в неравностойно положение за първи път в градовете Хасково и Гоце Делчев. Основи партньори са ДДЛРГ “Асен Златаров”-гр. Хасково и ДДЛРГ “Иван Кюлев” и Обществен съвет по образование – гр.Гоце Делчев, като проектът получава пълната подкрепа от съответните общини.

След тримесечна интензивна работа Пътуваща Академия “АРТИСТИ ЗА ДЕЦА” ще завърши на 13 юни 2014г. с Фестивал „Дни на детското и младежкото изкуство“ в градовете Хасково и Гоце Делчев, като се очаква да събере над 200 деца в Хасково и 600 деца в Гоце Делчев.

Програмата включва: “Паралелен свят” – мултимедиен спектакъл с уастието на ДДЛРГ “Асен Златаров”, Детски хор “Орфей”, Балетна школа “Алегро”, Детски танцов ансамбъл – в общински Младежки център, град Хасково, и “Приключения в Муминтролската долина” – представления с кукли, маски и ритъм с участието на ДДЛРГ “Иван Кюлев”, Хор от Ангели из операта “Небесна закрила” на II ОУ “ Г. Делчев” и балет VIVA Dance в Дом на културата, град Гоце Делчев.

Ръководител на програмата е театралната режисьорка Елена Панайотва, а екипите от артисти работили с децата и младежите са съответно: Гр. Хасково – Вероника Петрова, актриса и хореограф / Тома Бранкованов, перкусионист и муизикален педагог/ Мария Ангелова, фотограф; Гр. Гоце Делчев – Росица Гущерова, режисьор и педагог / Маргарита Петрова, куклена актриса, Соня Рупова, специалист в театър на маската и Василя Дребова, актриса и музикант.

more_1_b

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене