На 10 февруари почитаме светец, който пряко е свързан с човешкото здраве

Красиви имена черпят днес!

На 10 февруари почитаме светец, който пряко е свързан с човешкото здраве, затова е важно да отидете на църква.  Православната църква чества паметта на св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец, епископ в Магнезия и Св. великомъченица Валентина.

С благодатта на свещенството добродействал, славни, 
сияйно си украсил Църквата с божественото страдение, 
което, възрадван, доблестно за Христа си приел: 
Харалампие честни, светилниче всемирни, осиял краищата на света като непобедим.

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.

Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор

Света Валентина била благочестива девойка, живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Заради това езичниците я обезглавяват.

Традиции и обичаи

В народните представи Св. Харалампий бил властелинът на всички болести. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Според легендите свети Харалампий е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още „Чумин ден“. За да умилостивят чумата, жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини. В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. Затова оставят край населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие — да забрави за какво е слязла.

Свети Харалампи е избран и за покровител на пчеларите. Той е открил и чудодейните свойства на меда. На този ден пчелният мед се освещава и част от него се пази като лек срещу шарка и други болести през цялата година. Медът е символ на изобилието, казват богослови.

Поверия

За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден. Единствено разрешено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

На този ден имен ден празнуват: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене