НЕВРОКОПСКИТЕ ТАРИКАТИ!Тези тук направиха картел в Гоце Делчев – и от санирането бръкнаха дълбока в джоба на бългасркия данъкоплатец!

Преди време излезе официално новината че 11 строителни фирми са обвинени в картел при санирането на сгради в Община Гоце Делчев, а новината потвърди официално Комисията за защита на конкуренцията, след като преди Коледа откри договаряне между 13 фирми по сигнал на кмета на Търговище.

Антимонополистите отново се позовават на иззети копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници и в процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

След дълго ровене разследващият екип на вестник Топ Преса – югозападният таблоид установи, каква е играта и как са правили схемата местните представители на картела. В град Гоце Делчев например, основни играчи в схемата са скандално известния бизнесмен от село Ново Лески – Ангел Шербетов, чрез доведената си дъщеря Зорка Кърсердарева и фирмата и СОЛАРВАТ ЕООД и бившият кмет на града – Хенрих Михайлов и фирмата му БОАЛ ЕООД. Зад цялата тази игра пък се показва сянката на бившия депутат от БСП – Георги Юруков, коментират местните в неврокопско.

В съобщението на антимонополната комисия се посочва, че тези фирми участват в картел, който има за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, Комисията счита, че адресатите на Определение № 1443/20.12.2018г. участват в картел по смисъла на § 1, т. 5 от ЗЗК, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

За да разнищи играта на местните бизнес тарикати, разследващият екип на вестник Топ Преса – югозападният таблоид изпрати писма до КЗК и всички компетентни институции за своето разследване,  ОЩЕ ЧАКАМЕ ОТГОВОРИ и становища, но получихме като начало пълния текст от КЗК по темата. Прилагаме го:
Комисията за защита на конкуренцията предяви на „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД, „Евиданс инженеринг“ ЕООД, „Протико Ил“ ООД, „Консултантска Инженерна група“ ООД, „Кимтекс – ЛС“ ООД, „Експрес Консулт“ ЕООД, „Соларват“ ЕООД, „БОАЛ“ ООД, „Пешев“ ЕООД, „Джи Ер Ен Пауър България“ ООД, „Пловдивинвест“ АД, „Стройконтрол“ ООД, „Си Енд Би Енерджиконсулт“ ЕООД и „Енерджи Про Дм“ ЕООД твърдения за извършено нарушение на чл. 15, ал. 1 от ЗЗК

Определение № 1443/20.12.2018г., постановено по преписка № КЗК-114/2016г., на основание чл. 74, ал. 1, т. 3 от ЗЗК, Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за извършени нарушения по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК, представляващи забранено споразумение за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС), открита с Решение № 301/25.03.2015г. на Кмета на Община Гоце Делчев.

Производството пред КЗК е образувано по сигнал на Кмета на Община Търговище, който изпраща на Комисията информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на община Търговище за разпределяне на обектите, възлагани в рамките на Националната програма за енергийна ефективност.

Вследствие на получения сигнал, Комисията извърши внезапни проверки на място в офисите на трима от участниците, „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД и „Евиданс инженеринг“ ЕООД. Иззети бяха копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност.

На база на събраните доказателства, с Определение № 1169 от 12.10.2017г. Комисията конституира като ответни страни в производството по преписка № КЗК-114/2016 други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев.
Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, Комисията счита, че адресатите на Определение № 1443/ 20.12.2018г. участват в картел по смисъла на § 1, т. 5 от ЗЗК, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

В срок от 30 дни адресатите на определението и молителите имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението. Докато подавал своето възражение в София, предприемачът от Ново Лески, Ангел Шербетов си купил нов джип за сметка на Българския данъкоплатец. Да му е честито!

Тодор Тодоров

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене