ЧУДО В САТОВЧА! Икона на светец лекува бебета и малки деца!

Архитектурен_проект_по_реконструкция,_реставрация_и_консервация

Иконата на Свети Стилян Детепазител се намира в храма „Света Неделя” в село Сатовча. Този светец се смята, че е родом от Пафлагония в Мала Азия и че е живял в края на IV и началото на V век. Почита се всяка година на 26-ти ноември. 

Като млад той решил да се откаже от богатството си, раздал го на бедните и се посветил на лекуването на малки деца и бебета. Преданията разказват за него, че е спасявал от безплодие и детски болести. Заради многото спасени и излекувани деца го нарекли Детепазител.

В храма „Св.Неделя” иконата на Свети Стилян го изобразява прегърнал четиринадесет пеленачета, което се свързва с избитите 14 хиляди младенци във Витлеем.

И до днес иконата е символ на вярата в изцелението и закрилата на децата от болести и беди. Много хора от различни краища идват тук за да отправят молитва за сдобиване с рожба и за защита на децата им.

Според народната вяра през целия ден на 26-ти ноември не се работи и не се върши къщна работа, за да не боледуват децата.
За здраве на децата жените месят и раздават питки и варена царевица.

В България има общо 3 чудотворни икони на Свeти Стилиян – в село Сатовча, в Рилския манастир и в Бачковския манастир.

Припомняме че огромна съпричастност не само на християни, но и на мюсюлмани, осигури по-мащабен ремонт от предвидения на църквата „Света Неделя” в село Сатовча. Инициативен комитет стартира кампания за ремонтните дейности през февруари миналата година. Само за месец  дарителската сметка постъпиха над 18 000 лева. „Мислехме да стегнем само покрива, за да няма течове в светата обител. Но пари дариха не само християни, а и мюсюлмани, помогнаха ни и много емигранти, които са от нашия край. Затова решихме да стегнем храма и вътре”, каза Нели Бурова от Инициативния комитет.

Изглед от ремонтирания интериор на църквата

Ремонтирани са две от помещенията в църквата, сменени са с нови дървените стълби към втория етаж и към камбанарията, поправена е верандата на втория етаж, нов е и подът. Монтирано е осветление в двора на храма. Подкрепа оказа и кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, който осигури работници и майстори. Те направиха отстъпка в цената, същото сториха и магазините, от които се закупиха необходимите строителни материали. „Доволни сме, че кметът Мименов прояви разбиране, оказа ни съдействие и финансова помощ за цялостния ремонт. Благодарим и на много наши съселяни за всеотдайния им труд да поправим църквата и да я съхраним като символ на християнската вяра”, каза Нели Бурова, която е преподавател в местното училище. Ремонтът на храма доказа, че доброто съществува у хората независимо от благосъстояние, социално положение, религия и етнос, допълни тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене