Атонска светиня в гоцеделчевския музей (ВИДЕО)

Уникална изложба, инициирана от Регионален исторически музей, гостува в навечерието на Рождество Христово, в историческия музей на гр. Гоце Делчев. Пътуващата изложба „Светиня от Атон“ е уникална с това, че представя един единствен експонат – резбован престолен кръст от края на 16-ти и началото на 17-ти век.

Това е представително произведение на църковната резбова миниатюра от този период. Той е от кипарисово дърво, с размери 23,5 x 15 x 3,5 см и върху него са изобразени 20 сцени от Стария и Новия завет. Дванадесет от тях са разположени върху двете лица на кръста и пресъздават 12 Велики празника – Рождество Христово, Разпятие Христово, Възкресяването на Лазар, Успение Богородично, Петдесетница и др.

На тази невероятно малка площ са включени повече от 200 фигури. Сцените са показани в увеличен мащаб на 12 фото табла. Според църковните анали кръстът е изработен от гръцки монах в манастирите на Света гора на Атон. Резбарят е работил над уникалната творба в продължение на 18 годи в следствие на което ослепял. В пернишкия музей, уникалният кръст попада през 70-те години на миналия век. Предоставя го съпругата на починалия свещеник от Брезник. Мистериозното е как кръста от Атон попада у брезнишкия свещеник, за което разказаха директорът на Районен музей в Перник, Венцислава Крумова и коратора на изложбата, Милена Карамфилова.

За граждани и гости които са пропуснали да видят гениалната резбова творба, ще имат възможност да посетят изложбата „Светиня от Атон“, която ще остане в гоцеделчевския музей до 4 януари 2019 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене