Connect with us

Култура

Днес – 30 ноември, православната църква почита паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани

Published

on

Свети апостол Андрей – първата му среща с Христос

ФЛОРИНСКИ МИТРОПОЛИТ АВГУСТИН (КАНДИОТИС)

Когато един ден Христос вървял, като един никому непознат, но разпознат от Йоан Кръстителя, Предтечата, изпълнен с радост, Го показал на учениците си Андрей и Йоан Евангелиста, и им казал: „… ето Агнецът Божий.“ В тези малко думи е побрана цялата тайна на Божието домостроителство. Както отбелязва свети Йоан Златоуст, Кръстителят не казва „Агнец“, а „Агнецът“, това „ът“ означава, че Христос не е един от многото „агнеци“… Той е единственият, уникалният Агнец. В сравнение с този Агнец жертвените агнеци на юдейския народ са само предобрази, някакви бледи сенки. Той е Избавителят и Спасителят на света. Свети Йоан Златоуст, тълкувайки и думите: „…Който взима върху Си греха на света“, подчертава, че Неговата жертва на Голгота е била единствена и неповторима. Единствено чрез тази Жертва са опростени греховете на целия свят.

Когато чуват тези думи на Предтечата, Андрей и Йоан решават да се приближат до Христос и да Го опознаят отблизо. И ето че Йоан Кръстител не се натъжава, че те, неговите ученици, се отдалечават от него – техния доскорошен учител, и се приближават към Христос. Вместо това той се радва. Защото знае, че „след него иде по-силният от него“ (срв. Марк. 1:7). Защото знае, че близо до Христос на неговите ученици им предстои да напреднат в пътя на едно учение и в едно познание невъобразимо по-дълбоко от това, което той може да им даде.

Андрей и Йоан се приближават към Христос. Спасителят ги вижда, че вървят след Него, обръща се към тях и ги пита: „Какво търсите?“, а те Му отговарят: „Учителю, де живееш?“, тогава Той им казва: „Дойдете и вижте!“ (вж. Йоан. 1:39)…

В тази бедна къща, където е намерил подслон Христос, Той започнал разговор с двамата ученици, който продължил часове наред. Само колко ни се иска да знаем какво са си говорили! Евангелието обаче не ни разкрива това. Но няма никакво съмнение, че онова, за което са си говорили тримата събеседници, е било Царството Небесно. А двамата ученици щели да бъдат призовани като първи проповедници, вестители и учители за идването на това Царство. Пред очите на двамата се разкривал един нов свят. За първи път те слушали за неща, които просветляват ума, стоплят сърцето; слушали слова, които разтърсват цялото човешко същество до дълбините му и го предизвикват към действие.

Това е била първата среща на двамата ученици с Христос. Андрей и Йоан са били толкова разтърсени от тази среща, че единият от тях, автор на едно от Евангелията, е отбелязал и часа, в който се е случила тя: „…около десетия.“ (Йоан. 1:39). Десетият час при юдеите в онова време съответства на четвъртия час следобед за нас. За мащабите на въздействието от тази среща можем да съдим и по това, че Андрей, изпълнен с ентусиазъм, побързал да отиде при брат си и да му каже: „Намерихме Месия!“.

За Андрей най-важният момент в живота му е моментът на срещата с Христос. Този най-важен миг той ще държи в паметта си и в най-тежкия момент на живота си – когато е разпнат и предава Богу дух на кръста.

* * *

Най-важният момент в живота му! И сега ви питам: „Кой е най-важният момент във вашия живот?“. Човеците на този век дават отговор на този въпрос, степенувайки значимостта на най-важните хора и събития в живота си. За длъжника най-важният момент в живота му е когато изплати дълга си, за затворника – когато вратите на затвора се отварят и пред него се открива пътят към свободата; за тежкоболния – когато успява да избегне смъртта, да си възвърне здравето и да напусне болницата. За студента – когато вземе дипломата си. За някой друг – денят на неговата сватба или когато му се ражда дете, за трети – когато с една монета печели милиони. Но измежду всички тези моменти несравнимо по-важен е мигът, в който човекът се събужда от съня на греха и е озарен от най-сладката светлина на вярата в Христос.

Моментът, в който някой познава Христа – не формално, а автентично, с цялото си същество и оттук нататък Го приема за свой личен Спасител и Избавител. Няма по-важен миг от този в живота на човека. Никъде другаде човек не може да намери подобна радост, мир и любов.

Обични мои, позволете ми да отправя същия въпрос към всекиго от вас: „Съществува ли в живота ви друг подобен момент?!“. Нека всеки да отговори пред себе си! | www.cuvantul-ortodox.ro

Беседата е публикувана със съкращения

Превод: Сандра Керелезова

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва “както пиле в яйце”, всеки ден по-малко денят се увеличава колкото с просено зърно. Макар и оскъдна, надеждата за светлина внася свежест и ведрина в душите на хората.

Апостол Андрей е брат на Петър. Той е един от светците-покровители на Русия и светецът-покровител на Шотландия. Нарича се Първозван, защото пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа. Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата. Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, прогонвайки зимата и дългите нощи. Българите наричат празника Едрей, Едринден или Мечкин ден. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че „На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено зърно (житно зърно, маково зърно или синапено зърно)“.

Днес имен ден празнуват всички с имената Андреа, Андрей, Андрейка, Андрея, Андриян, Андрияна, Андро, Дешка, Първан, Силен, Храбрин и Храбър.

коментара

Култура

И СУ – САТОВЧА ОТБЕЛЯЗА ПОДОБАВАЩО ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ

Published

on

И СУ „Св.св.Кирил и Методий“, Сатовча отбеляза подобаващо Деня на европейските езици. Денят премина под мотото „Единни в многообразието“.

Организаторите на мероприятието бяха учителите по чужди езици: г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и г-жа Маруся Лозанова – старши учител по английски език.

Всяка година на 26 септември, съветът на Европа и хиляди граждани по света празнуват деня на европейските езици, ден, в който се чества богатата мозайка от различните езици. Това многообразие допринася за обогатяването на езиковото и културното наследство.

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на това удоволствие. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства.

Целта на мероприятието бе да се насърчи изучаването на чужди езици в училището и да се популяризира богатото и езиково и културно разнообразие за повишаване нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство.

Чрез мултимедийни презентации учениците бяха запознати с държавите-членки на Европейския съюз, хронологията на официалните езици, официалните азбуки, официалните вестници, програмите, даващи възможност за обучение в чужбина.

Учениците работиха в различни ателиета: проучваха страните-членки на Европа, техните символи и валутни единици, писаха на различни европейски езици, попълваха въпроси, свързани с културното многообразие и др.

Учениците имаха възможност да се регистрират в националната онлайн игра „Открий превода“ /http://edl-bulgaria.eu/. При правилни отговори на въпросите, те ще участват в жребий за следните награди:

първа награда – таблет;

втора награда – подаръчен ваучер на стойност 240 лв. за покупка от книжарница;

трета награда – подаръчен ваучер на стойност 160 лв. за покупка от книжарница.

„На 28.09. ще участваме в конференцията „Образованието започва с езика“, организирана от еврокомисаря Мария Габриел /htps://ec.europa.eu/education/events/european-day-of-lamguages-2020_bg, а от  30.09 – 02.10 ще се включим в интерактивни, виртуални събития, викторини и игри на различни теми − музика, природа, култура, културно наследство.

Мероприятията са дейности по двата нови проекта на училището по програма „Еразъм+“, КД 2, Партньорство за училищен обмен КА229 – „Активни, креативни и отговорни тинейджъри за европейско гражданство“ с партньори – Румъния, Италия, Португалия и „Споделяне и зачитане на нашите кулинарни и традиционни култури“с партньори Белгия, Румъния, Италия“ сподели за Топ Преса, г-жа Райка Славчева.

коментара

Continue Reading

Култура

Изложба „Български средновековни костюми“ откриват в Банско

Published

on

На 02.10. от 17ч. в сградата на Музеен комплекс Банско ще се открие изложбата „Български средновековни костюми“, с автори Калина Атанасова – Бъдъмба и Сдружение „Авитохол“.

Изложбата се състои от осемнадесет възстановки на костюми (комплекти облекло, въоръжение и аксесоари) на българи от ранното и късно средновековие – боляри, воини, знатни дами и жени от простолюдието. Всички реконструкции са изработени след детайлно проучване на исторически източници и находки. Част от костюмите вече са използвани на средновековни фестивали, битки, за заснемане на филми и други. Експонатите ще бъдат придружени от информационни табла с репродукции на оригинални свидетелства за епохата.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от „Средновековна вечер“, с участието на група „Фрея“, Петя Крушева, Константин Колев и Мартин Геланов. Зрителите ще имат възможност да се докоснат непосредствено до средновековието като се запознаят с неговата музика, танци, кухня, бойни тренировки.

За участниците:

 Калина Атанасова (Бъдъмба) е завършила Великотърновския университет със специализация по илюстрация и книгооформление. От 2004 г. се занимава с исторически възстановки, като участва в български и международни средновековни и антични фестивали, събори и чествания. От 2005 г. започва задълбочено проучване на облеклото през Второто българско царство, съвместно с фотографи, историци и възстановчици от страната и чужбина. Дейността е съпътствана от изложби, презентации и експериментална археология. През 2016 г. публикува резултатите от труда си в книгата „Възстановки на средновековното българско облекло (XIII – XIVв.)“, рецензирана от двама професионални историци. Следват участия в научни конференции и публикации на статии в научни сборници, както и представяния на книгата в няколко музея. През 2018 г. печели конкурс за докторант по Българска средновековна археология към Шуменския университет и започва подготовка на дисертация на тема Облеклото на Второто българско царство.

Сдружение „Авитохол“ e учредено през 2012 г. в град Варна. За постигане на целите си сдружението организира и провежда събития, допринасящи за развитие и популяризиране на историческото и културно наследство, като организира годишно до осем исторически фестивала и участва всяка година поне в още до три-четири такива събития. От създаването си до сега сдружението има организирани над 50 фестивали, събори, семинари, изложби и събития на историческа тематика и е участвало в още 19 други събития. Сдружението реконструира бита и традициите на българите от ранното средновековие VІІ – ХІ век, техните нрави и бойни практики от земя и от кон. Работи съвместно с майстори ездачи, фехтовачи, майстори по средновeковни войнски умения, както и със специалисти в областта на историята и музейни работници, както и има в редиците си 17 археолози – магистри, докторанти и доктори по археология и история. Към 2020 година членовете на сдружението са 42 души. Сдружението взема дейно участие в национални и международни събития, събори, семинари, конгреси и форуми, обединява усилия и взаимодейства с подобни наши и чуждестранни организации. Насочва усилията си за изучаване и съхраняване на традициите на древните българи през ранното средновековие, техните места на обитаване, живот, бит и култура, традициите им при отглеждането и използването на коне в мирния живот и за бойни действия. Възстановяване на воинските им традиции и изучаване на бойните практики, изработване и стрелба с лък, работа с копие, възстановки на хладни оръжия и брони, седла и конска амуниция.

„Фрея“ (Freija) е музикален проект, съчетаващ акустични китари с класически вокали, както и автентични ритуални перкусии. В репертоара на групата влизат интерпретации на старинни фолклорни песни, както и съвременни песни в тази стилистика. Проектът е съставен от Теодора Стоянова Freya – вокали и shaman drum, Добрин Стоянов (китара) и Теодор Чехович Тот (бас) и Алекс Швадчина на кахон, като към тях често се присъединяват музиканти от България и чужбина, с които осъществяват успешни колаборации. Теодора съчетава класическото пеене с различни начини на звукоизвличане, а Добрин, който по образование е лютиер, презентира на китара, изработена от самия него. През годините музикантите участват в много метъл групи и проекти като Magic of the North (Bulgaria), Ocean souls (Finland), Tsar Stangra (Canada) и други. Идеята за създаването на Freija се ражда през 2016г. във Финландия в градчето Kitee – родния град на световноизвестната група Nightwish. По покана на Пламен Димов (учителя на Nightwish) Теодора и Добрин са участници през три поредни години във фестивала Kitee International Music and Art festival. Именно Финландия – красотата на Карелската гора и мистичните бели нощи – вдъхновява раждането на проекта Freija. Концертната дейност на Freija е съсредоточена предимно върху исторически средновековни и антични фестивали, както и разнообразни събития с фентъзи насоченост, като подготвя и свои шоу – спектакли. Съкровена цел на проекта е да постигне цялостно пресъздаване на митологичния свят чрез музика, тематична сценография, сценичен грим, декори и облекло – стремеж към автентичност, пречупен през съвременната творческа визия на метъл музиканти през XXI век.

Петя Крушева е магистър културолог, завършила е в Софийския университет „Св.Климент Охридски” с научен профил българска средновековна култура и френска филология. Специализира културен мениджмънт във Франция и международно икономическо право в Германия. Темите, които изследва от 20 години са за средновековната кухня, с акцент върху българската и византийската. Предлага беседа за храните и хранителните навици на средновековния човек и дегустация на ястията от българската, византийската и западно-европейската кухня, приготвени лично от нея по оригинални рецепти и исторически извори.

Константин Колев се занимава от 6 години с исторически реконструкции и пресъздава шведски викинг (варяг), наемник в ромейската войска и член в елитната гвардия „Варяжки корпус“ – телохранители на византийския император в периода 9-11 век. Неговата реконструкция съответства на докторантурата му в областта на културно-историческите отношения между Скандинавия и Балканите в периода 9-11 век към Департамент „Изкуствознание и история на културата“ в Нов Български университет. Владее 7 чужди езика, сред които и шведски, норвежки и датски – езиците на днешните скандинавци – потомци на викингите. Съвместно с Мартин Геланов от школа „Вълкашин“ се занимават със старинни бойни техники, като тренират с достоверни реплики на оригинални оръжия и автентична бойна екипировка.

 

 

 

 

 

 

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ