Уникална 3D икона от 1881 г. в дупнишкото село Самораново помага за зачеване!

Три божествени образа, преплетени в едно. Това е краткото описание на уни­калната икона на Светата Троица, единствена у нас, която се пази в дупнишко­то с. Самораново. Наричат я 3D ико­на, защото на нея са изрисувани Бог Отец, Син и Светия Дух.

За тайнствената триизмерна релик­ва се знае много малко и дори хора от Дупнишко не по­дозират за същест­вуването й. Местни­те от Самораново обаче се гордеят с нея и я пазят зорко в храма „Св. Георги Победоносец“.

ПРЕВЪПЛЪЩАВА СВЕТАТА ТРОИЦА,

като всеки един от обра­зите се вижда според ъгъла, под който се гледа. Когато мирянин застане фронтално, вижда Светия Дух под фор­мата на гълъб. Погледната отдясно, се явява Божият син Исус Христос. Стоейки отляво пък, се явява образът на Бог Отец. Иконата е срав­нително малка, с размери около 40 на 25 сантиметра и е поставена в дървена рам­ка със стъкло.

„Много малко се знае за тази интересна икона. Пита­ли сме изкуствоведи, бого­слови, но и те нямат инфор­мация кой може да е авторът и откъде е взел идеята за из­работването й. Носят се пре­дания, че в България е имало още три такива икони.

СЛЕДИТЕ ИМ ОБАЧЕ СЕ ГУБЯТ

и не се знае нищо за тях, нито какво е било изобразе­но. Пазим единствено наша­та и се опитваме да разга­даем мистерията около нея. Тя е гордостта на Саморано­во“, казва Николай Ангарев, която е бил 18 г. кмет на дупнишкото село, а сега е в църковното настоятелство. Показва, че на гърба е изпи­сана датата 8 декември 1881 г., когато вероятно е подаре­на на новопостроената църк­ва, малко преди освещава­нето й. Никъде не е изписано името на автора. ИНОВАТИВНАТА ЗА ВРЕМЕТО СИ ТЕХНОЛОГИЯ

на направа е от минилен­тички като щори, вероятно някаква източна китайска техника.

„Допускаме, че авторът е от Самоковската иконопис­на школа. Дело на творците от тази школа са иконоста­сът и дърворезбите в църк­вата“, казва бившият кмет. Най-възрастните жители на селото разказват предания, че иконата помага за лече­ние на болести, била чудо­дейна и за зачеване на дете. Отдават благодатната й сила на факта, че в нея реално събрана силата на три икони, а вероятно е била и

РИСУВАНА ОТ СВЯТ ЧОВЕК

Духовници казват, че три­единството на Отца, Сина и Светия Дух е непостижимо за човешкия ум и поради това няма как да бъде из­образено в едно. Иконата обаче е успешен опит това да бъде направено. Доскоро триизмерното изображение е било съхранявано в парак­лиса „Св. Дух“ край селото. След разрушаването му пре­ди много години тя е била преместена в църквата „Св. Георги“. С дарение на мес­тен жител параклисът е бил възстановен наново преди двайсетина години. Край него се провежда празникът на селото на Св. Дух и тогава се изнася и 3D иконата, за да даде своя благодат на всич­ки миряни.

Преди години е имало опит да бъде открадната. Злос­торници опитали да разбият църквата, но не успели да довършат пъкления си план, защото храмът има СОТ и те се разбягали.

При последния ремонт на черквата с помощта на даре­ния на местни жители

НАД ВХОДА Й Е ИЗРИСУВАН СВ. ГЕОРГИ

Интересно и при неговия образ е, че ако човек застане и фрон­тално, и отстра­ни, погледът на светеца е насочен към гледащия. По­ставено е и художествено осветление и нощем храмът се вижда отдалеч грейнал в ореол от светлини.

Тони Маскръчка

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене