Петокласници от Първо ОУ получиха първите си туристически книжки по време на националният поход „ По стъпките на Самуиловите войници“

И ученици от Първо ОУ Св. Св. „Кирил и Методий“ в Гоце Делчев се включиха активно в петия национален поход „По стъпките на Самуиловите войници“ организиран  от сдружение „Млад планинар“ – Петрич по повод 1004 години от управлението на цар Самуил.

Школското знаме на елитното училище бе основният спътник на групата участници от Първо ОУ в похода което те развяха както на Самуиловата крепост така и пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади .

Не всички уроци се помнят. Но има уроци, които достигат до мисълта, до съзнанието и до сърцето. Именно такъв бе урокът  за учениците от Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ по време на  участието им в Петия национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини.“

 Преходът започна от Самуиловата крепост, където петокласниците получиха първите си туристически книжки, и приключи в село Ключ. С развети знамена и  скандирайки свещените слова: „За България – свобода или смърт“ и „Героите не умират!“, възпитаниците на Първо ОУ в Гоце Делчев , истински потомци на „оня прочут Самуил“, извървяха пътя на Царя воин, дръзнал да се противопостави на най-великата империя.

След прехода те посетиха Историческия музей в Петрич и защитената местност Рупите, разположена в източното подножие на изгасналия вулкан Кожух планина. Там  разказаха паметни  легенди за Кожух планина, измериха температурата на водата и взеха проба, която ще наблюдават под микроскоп в часа по Човекът и природата. Това бе урок по история, география, биология, родолюбие и национална гордост, разказаха децата и техните ръководители .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене