Моделът Сандански: хейтъри ще кажат, че е като в Гърция

 „Пардон, дон, дон, дон, дон, дон, хейтъри ще кажат, че е фотошоп“, пее „антилопата“ Тита и енергично жестику­лира с ръце и крака, стъпи­ла върху невъзможно тънки токчета на сцената на Лет­ния театър в Сандански. Сре­щу нея двухилядната публи­ка, съставена предимно от тийнейджъри, е в състояние на делириум. В тукашните клубове гостуванията на поп-звезди не са рядкост, но там хлапетата няма как да попаднат, за да видят от­близо изпълнител на хитове­те, които слушат по цял ден. След края на концерта те ще я чакат на изхода, за да взе­мат автограф и да се снимат с нея, а после да пълнят ин­стаграмите и фейсбуците си.

Рециталът на Тита е част от BG Music Festival – кон­курс за нова българска поп и рок-музика, който се про­веде за втора поредна го­дина в южния град. Преди нея току-що са пели Дичо и Теди Кацарова. В края на другата вечер, когато се обя­вяват победителите в 4-те категории – поп, рок, рап и денс-музика – на сцената ще излязат и миналогодиш­ните призьорки Клавдия и Ева, „Дийп Зоун Проджект“, както и всеобщият любимец 100 Кила. Той води двама гайдари и три танцьорки със себе си и докарва множе­ството до екстаз с едно пар­че в стил „патриотичен рап“.

Поп-фестивалът, органи­зиран от BG Music Channel, е само едно от многото кул­турни събития в Сандански всяко лято. Този типично курортен град е един от пър­вите у нас, които са осъзна­ли, че да имаш само хубава природа, топъл климат и добре развита хотелска база далеч не е достатъчно, за да привличаш целогодишен интерес. Затова и почти все­ки летен уикенд в огромния местен парк „Свети Врач“ се случва нещо интересно. Тийнейджърите се радват най-много на поп-феста, за­щото той им води на крака любимци като Криско, Ге­ри-Никол, Тита, 100 кила и Ева. Родителите им пък ча­кат с нетърпение маратона „Балканско веселие“ под еги­дата на „Фен тв“ – ново по­пълнение в културния афиш, което ги среща със звезди като Алисия и Азис. Тази го­дина той се проведе между 5 и 8 юли и доведе в града „Сигнал“, Андреа, Сашо Ро­ман и Тони Стораро, както и звезди от Гърция и Сърбия. А „черешката на тортата“ е легендарният „Пирин фолк“, който „Фен фолк тв“ провеж­да в последния уикенд на август. През последните три години този фестивал бук­вално се възроди и завърна към автентичния си маке­донски облик, след като в предишни сезони беше поел в съвсем друга посока. Ми­налото лято за първи път се проведе и „Детски Пирин фолк“ за деца от 8-15 години, който предизвика огромен интерес не само в региона, а и в цялата страна.

Обикновено лятото не е най-силният туристически сезон в Сандански – заради южния климат предпочита­ни са есента, зимата и про­летта. Но през последните години има все по-голяма плътност на резервациите и през летните месеци. Причи­ната е именно в гъстотата на културния афиш.

„Тук вече се чувстваме като у дома си и една от причините е, че общината не само не подценява значе­нието на музикалните раз­влечения, но дори акценти­ра върху тях“, казва Виктор Касъмов от „Мюзик медия клъстер“ – обединението от компании, които развиват повечето събития в Сандан­ски. „От това лято стартира­ме и тридневен фест „Фол­клорна магия“ в Банско. Когато е налице успешен модел като този тук, е много по-лесно да убеждаваме и други общини в смисъла от подобни усилия“.

Кметът на Сандански Ки­рил Котев е млад и енерги­чен прагматик, който си е степенувал приоритетите и работи методично по ре­ализирането им. „Покрай културните мероприятия идват много хора, които по­сле решават да се завърнат отново. Веднъж като видят уникалния ни парк, както и търговската ни улица и ху­бавите хотели, след това не е трудно да вземат такова решение. Ако само разчи­тахме на реклама и турис­тически изложения, там ви

 наги може да се окаже, че някой град е извадил по-го­лям и по-лъскав щанд от на­шия и по-хубав клип. Докато директното впечатление е незаменимо. И резултатите започват вече да се усещат“, казва без излишен патос градоначалникът.

През зимата Сандански привлича и много спорти­сти – заради топлия си кли­мат и все по-развиващата се местна база за подготовка и рехабилитация. Тук идват да тренират доста футболни отбори, провеждат се и дет­ско-юношески турнири в различни спортове. От това местната хотелска индус­трия също печели.

И третият приоритет за об­щината, по думите на кмета, е развитието на индустри­алната зона. „Ако успеем да привлечем обратно местни­те хора, които през послед­ните години са потърсили работа в София и другаде, би било чудесно. Вече има някакви признаци за това, но ни предстои още много работа. На всеки нов инвес­титор казваме, че не бива да очаква да плаща запла­ти под 1000 лева“, добавя Котев, който е оставил на заместничката си Зорица Органджиева да бъде част от журито на поп-фестивала това лято.

И наистина – бърза раз­ходка из Сандански показ­ва, че в него се работи уси­лено – наред с уличните ремонти, които това лято са завладели почти всич­ки по-големи градове у нас. Повечето хотели са почти пълни с курортисти. В Ин­терхотела на пъпа на града, който е и една от емблемите му, се порежда – за 23-и път – традиционен медицински симпозиум с гости от цяла България. Вечер такситата са пълни с младежи, които се местят от дискотека в дискотека. „Няма да чуеш нито един мой колега да се оплаква, че няма работа“, ми казва шофьорът на една от жълтите коли. „Хората в Сандански работят, но и се забавляват. Непрекъснато има и туристи“.

Освен гърците и македон­ците, с които всички тук са свикнали, напоследък в Сан­дански все по-често остават да пренощуват и много ру­мънци, тръгнали на път за беломорските курорти или връщащи се оттам. На су­тринта си правят една раз­ходка в приятната централ­на част и продължават пътя си.

Но най-голямото богат­ство и атракция на Сандан­ски е паркът. „Свети Врач“ се простира на площ от над 340 декара от двата бряга на река Санданска Бистрица. Самата тя е с учудващо за българските стандарти бист­ра вода и чисто корито, а над нея са направени два краси­ви въжени моста.

Предстои паркът, който е единственият у нас с пя­съчни алеи и с над 160 вида дървета, храсти и цветя, да се разширява допълнител­но. Някои от вековните чи­нари са обявени за природ­ни забележителности. Има и растения чак от Далечния Изток и Америка. В изкуст­веното езеро плуват патици и лебеди.

Първите посадени фидан­ки в „Свети Врач“ са отпреди повече от век. През 1916-а команди­рът на Втора българска армия генерал Георги Тодоров и войниците му засадили бял и че­рен бор. Три години по-късно, като част от решаването на пробле­ма с комарите, доста­вили от Италия 18 фи­данки кедър и софора. Летният театър пък е построен през 1974 година и оттогава не е спирал да приютява различни фестивали и концерти. На сцената му гостуват дори опер­ни трупи с ефектни спектакли.

Въобще, в Сандански ценят културата и не залагат само на хотели с топли басейни, ме­хани с гръцки специа­литети и кафенета по Главната. Един модел, от който могат да се учат доста наши гра­дове с не по-лоши при­родни дадености.

Не че няма да чуеш и оплаквания из града. Така де, ние българи ли сме, или какво. „С работната ръка поло­жението е тежко“, поч­ти примирено споделя местен предприемач. „Готов съм да плащам добра заплата, но за качествени служители, а такива се намират трудно. За сметка на това е пълно с бачкатори от околните села, за които и мизерното запла­щане е като Рай в сравнение с живота, от който идват. Но от такъв персонал не можеш да очакваш голямо старание и мотивация. Имам чувство­то, че този тип хора никога няма да свършат у нас“.

„Поне напоследък започна да се вижда, че превъзхож­даме гърците в доста отно­шения. Хотелите ни, първо, са по-хубави – по-нови и просторни, с по-добри усло­вия.

Георги Неделчев

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене