ВАЖНО! Кметът Георги Икономов: Инвеститори могат да придобиват имоти в Банско без търг или конкурс, само с решение на ОбС

Нова Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в община Банско и издаване на сертификати „Клас В” прие с пълно мнозинство Общинският съвет в курортния град на вчерашната си редовна месечна сесия. Новата наредба ще даде възможност за оптимизиране и децентрализация на процедурата по сертифициране на инвестиционните проекти и ще даде възможност на община Банско за създаването на по-благоприятни условия за развитие на инвестиционната активност в общината при ясни и прозрачни условия. С нея се определят условията и редът за насърчаване на инвестициите с общинско значение за община Банско, издаване на сертификат „Клас В” и прилагането на мерките за насърчаване на инвестициите, съгласно изискванията на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

С наредбата се определят и конкретните правомощия на кмета на община Банско и упълномощените от него лица за прилагане на мерките по издаване на сертификат „Клас В”.

„Законът за насърчаване на инвестициите в България определя различните класове инвеститори, като общинските инвеститори са „Клас В”. Те се определят на база изисквания, които са заложени в закона, а именно брой работници, размер на инвестиции и т.н., и ако даден инвеститор реши да му бъде издаден такъв сертификат, той си подава заявление до общината, разглежда се и ако отговаря на тези условия, му се издава. Предимството, което този сертификат дава на инвеститора, е, че той може да придобива общински имоти без търг или конкурс след одобрение на оценката им от Общинския съвет, има право също на индивидуално административно обслужване и съкратени срокове  за извършване на услугите”, поясни кметът на община Банско Георги Икономов.

Той уточни още, че сертификати се издават на инвеститори, които вече имат реализирани проекти на територията на община Банско, и не могат да бъдат издавани сертификати на нови инвеститори, които ще реализират бъдещи проекти.

Общинският съвет даде съгласие и за отпускане на 32 850 лева за проектиране и изграждане на обект „Кабелизация на разпределителната мрежа и слаботокови кабели на ул. „Пирин” (от кръстовището на ул. „Гоце Делчев” до кръстовището с ул. „Отец Паисий”).

Местният парламент даде зелена светлина на Община Банско да кандидатства по проект „Красива България“ за „Осигуряване на достъпна среда в сградата на Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция“. Целта на проекта е насочена към монтаж на елементи, подобряващи достъпността на възрастните хора и помагащи им да преодоляват стълби и други препятствия в границите на социалната услуга. Максималната стойност е за 35 000 лева, като общината следва да участва със съфинансиране в размер на 10%.

Общинските съветници гласуваха още запазването на статута на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Места като средищно и защитено училище. Това дава правото на учебното заведение да се възползва от допълнително държавно субсидиране, за да бъде осигурен задължителният достъп до образование на децата в Местенски район. Одобрен бе още допълнителен годишен план за ползване на дървесина от горите, собственост на общината. В него са описани насажденията, засегнати от корояди. С цел предотвратяване на разрастването на засегнатите площи по предписание на РДГ ще бъде извършена санитарна сеч, като контролирано ще бъдат изсечени всички  дървета, обхванати от короядите.

Бе гласувано и финансово подпомагане в размер на 500 лева на петгодишния Николай Карабунаров от Сатовча, който страда от церебрална парализа и му предстои операция в Турция. Семейството на момчето е обнадеждено, че това ще намали последствията от заболяването.

На сесията кметът на Банско Георги Икономов направи отчет пред местните парламентаристи за изпълнение на взетите от тях решения през първото полугодие на годината.

ЯНА ЙОРДАНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене