30% от българите все още нямат канализация

30% от българите в 21 век все още нямат канализация. Малко под 1% са лишени от достъп до централно водоснабдяване. Активите в сектора са огромни – под земята има близо 90 000 км мрежа, което създава допълнителни трудности за поддръжката й. Това стана ясно на дискусия за новите инвестиции във ВиК инфраструктурата.

Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че новите предизвикателства трябва да ни накарат да мислим в други категории. Той изброи промените в климата, нарастването на населението в световен мащаб и ограничения достъп до вода, според които трябва да мислим в други категории, успоредно с традиционните мерки за осигуряване на вода.

Водата е стратегически ресурс, тя не е абстрактен ангажимент. За проблемите във ВиК сектора се сещаме, когато няма вода“, каза Дончев.

Според регионалния министър Николай Нанков целта във ВиК сектора е предоставяне на по-качествена услуга на населението. Това изисква и непрекъснати инвестиции като част от тях могат да бъдат финансирани с европейски средства.

„Новият етап, който ще стартира в рамките на тази година като изпълнение на проекти, е в размер на 1,6 млрд. лв. по новия модел, по новия механизъм с финансиране от ОП „Околна среда“ и бенефициенти ВиК операторите“, заяви Нанков.

Милиард и 600 милиона лева ще бъдат инвестирани във ВиК проекти в страната през този програмен период, допълни той.

/бнр

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене