Гръцки полицаи задържаха свещеник от Югозапада

 Свещеникът от Банско Филип Бележков бе задържан от гръцки полицаи при опит да почете паметта на Гоце Делчев край лобното му място в някогашното село Баница край Серес. Той отишъл на поклонение заедно със собственика на информационна агенция Любчо Нешков и 86-годишния журналист Иван Николов. Тримата влезли в олтара на църквата „Св. Димитър“, където първоначално е погребан войводата след гибелта му на 4 май 1903 г., с намерение да запалят свещи, а отец Филип да направи панихида. Изневиделица се появили цивилни полиицаи, които поискали документите им за самоличност.

 „Взеха ни личните карти и започнаха да ни разпитват защо сме тук и с каква е цел. Любчо Нешков разговаряше с тях на английски и им обясни, че сме туристи и сме дошли да видим тази църква. Изглежда отговорът не ги удовлетвори, тъй като продължиха с въпросите защо се интересуваме от тази, а не от други църкви, и така в продължение на час и половина. След това ни качиха в някакви коли, тип „баничарки“, и ни откараха в полицейското управление в Серес. Там разпитите продължиха, като един от полицаите ме посочи и каза, че аз съм идвал още един път преди това. Обясних му, че съм ходил поне четири пъти. На тази безсмислена история бе сложен край, след като Любчо Нешков се обади на българския консул и на външния министър Екатерина Захариева, която по това време беше в Солун. Тогава гърците ни освободиха, започнаха да се извиняват и ние се върнахме обратно в България”, разказа отец Филип.

 Според него причината това да се случи е, че гърците не желаят да се говори и да се знае, че тези земи са били български, че е имало въстание, че са се водили битки за освобождение и че там е загинал българският национален герой Гоце Делчев.

 Припомняме, че свещеникът от Банско изнесе за пръв път заупокойна молитва в памет на Гоце Делчев пред църквата „Св. Димитър” през 2012 г. Тогава в поклонението по случай 109-ата годишна от гибелта на Гоце Делчев се включиха родолюбци от Пиринско, активисти на ВМРО, сред които лидерите Красимир Карачанов и Ангел Джамбазки, както и наследници на бежанци от село Баница.

 Същата година българи патриоти честваха там храмовия празник Димитровден и оставиха икона на „Св. Димитър“, донесена от църквата „Св. Георги” в Банско, в която служи отец Филип. Гробът на Гоце Делчев е там до 1917 г., след което останките му са пренесени в България, а след 1945 г. са в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

 Иначе село Баница е горено три пъти – от турците през 1903 година след сражението и гибелта на Гоце, а после два пъти от гърците през 1913 и 1918 година, докато изгонят и последното българско семейство от къщите им. Селото е заличено, а сега местността, където е лобното място на Гоце Делчев, се казва Кариа.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене