ЮЗУ „Неофит Рилски“ подпомага бизнеса в региона

юзу

ЮЗУ „Неофит Рилски“ се обърна към регионалния бизнес. Осъществиха се редица работни срещи, семинари и творчески иниицативи в помощ на бизнеса. Такъв пример е проектът на доц. д-р Борислав Юруков- „Повишаване на конкурентоспособността в хранително-вкусовата промишленост- F.IND. CONSULTING“.
Днес се проведе научна конференция по проекта, на която бяха представени тематични доклади, като анализ на представителното анкетното проучване на хранително-вкусови фирми от региона, представяне на софтуери за електронна търговия с отворен код и др.
В рамките на проекта се направи мащабно проучване на фирмите, занимаващи се с хранително-вкусова промишленост, напрвени бяха съответните изводи и препоръки как да се подпомогне бизнесът в региона. За целта беше създаден административен офис, в който се подпомагат фирмите с творчески идеи, изготвят се бизнес планове и се дават съвети за подобряване на тяхната конкурентоспособност. Добра практика бяха поредицата научни семинари, в които се разясниха възможностите за кандидастстване по програми на ЕС , възможностите за инсталиране на безплатен софтуер , като системи за електронна търгивия, безнес портали и др.
В рамките на инициативата за отваряне на Югозападен университет „Неофит Рилски“ към бизнеса се изготвиха 5 000 информационни брошури на английски език и 2000 информационни CD. Те се разпространяват в благоевградски район и Северозападна Гърция. С помощта на проекта много фирми от Северозападна Гърция установиха контакт с тези от Югозападна България. Създадени бяха бизнес портал и електронен магазин, като примерни системи, които могат да се използват за подпомагане на бизнеса. Създадоха се 6 електронни списания, на български и англихйски еизк, които ще се разпространяват безплатно.
Благодарение на усилията на специалисти, участващи в проекта и под ръководството на доц.д-р Борислав Юруков, който е и заместник-ректор на Югозападния университет се създаде нова магистърска програма по „Бизнес информатика и иконометрия“. Макар и нова, тази година 10 студенти успешно завършват специалността.
Югозападен университет „Неофит Рилски“ е един от първите университети, който въведе в своето обучение програмния език „R“. Този език е много популярен в Америка и Западна Европа. Нарича се езикът на науката. Специализиран е за научни изчисления и бизнес анализи. В рамките на проекта ще се издаде електронен учебник на български език за лесното му овладяване. Учебникът ще се разпространява безплатно.
Проектът F.IND. CONSULTING подпомогна бизнеса с много свои инициативи, като научни конференции, семинари, работни маси и практическото обучение на студенти от Стопански факултет за разработване на проекти по европейските програми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене