Днес почитаме Св. мъченица Ирина

Църквата почита паметта на Св. мъченица Ирина на 5 май. Светицата се родила в езическо семейство в град Магедон, днешна Македония. Там баща й Ликиний бил областен управител. Първо я нарекли Пенелопа, но по-късно тя тайно приела християнското си кръщение от св. апостол Тимотей – ученик на апостол Павел.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща й поискал да я задоми и й  избрал съпруг. Тя поискала малко време, за да помисли и се обърнала към Христос за съвет. Бащата на Пенелопа обаче се ядосал, че тя не приема думата му и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Конете обаче побягнали към бащата, а вярата спасила младото момиче. Тогава родителят се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със цялото си семейството.

Мъченията на Св. Ирина обаче не свършат до тук. Тя била подлагана на подобни изпитания още четири пъти. Бог винаги я спасявал като изпращал Свои ангели да я пазят. Оцеляла след мъченията, Св. Ирина успяла да накара мъчителите си, сред които и баща й, да повярват в Бог.

Св. Ирина проповядвала словото Божие и обиколила редица места из Балканите и Мала Азия. Живяла е във втората половина на І век и началото на ІІ век. Ирина означава „мир“.

Днес имен ден имат Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене