Екоминистерството отряза кума на ексдепутата Я. Янев от опита му да построи МВЕЦ на Санданска Бистрица

Министерството на екологията не позволи на станалия популярен като кум на ексдепутата Яне Янев – Стоян Димитров Ръждев, да си построи МВЕЦ на река Санданска Бистрица.

Оказа се, че мястото на площадката на централата в землището на санданското с. Лиляново, мястото на водовземането и на напорния тръбопровод попадат в границите на зони, защитавани от Закона за водите – защитена зона „Пирин-буфер” за опазване на дивите птици, защитена зона „Среден Пирин-Али ботуш” и повърхностното водно тяло на река Санданска Бистрица от изворите до кота 590 м, както и в санитарно-охранителната зона около водовземните съоръжения за питейно-битово снабдяване на санданчани.

Извън това заявеното място на водохващане е само на 60 метра преди пункта за хидробиологичен мониторинг на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/, а водовземане от повърхностни води за производство на електроенергия не се разрешава на по-малко от 500 метра преди и след такъв пункт.
Всяко от тези съвпадения би могло да се коригира след сложни преработки на плановете на МВЕЦ „Тремошница”, но взети в съвкупност, те правят инвестиционното намерение на Ръждев невъзможно.

За да стигне до тези изводи, ековедомството два пъти тази година – през януари и февруари, изискало от Ръждев да предостави точните координати на мястото на водовземане от р. Санданска Бистрица, където фирмата му „Винел-2017” ЕООД смята да стори МВЕЦ „Тремошница”. Първия път той изпратил координатен център на имотите, които смята да застроява, но не и точните координати на мястото на водовземане от река Санданска Бистрица и мястото на сградата на МВЕЦ-а. След повторно изискана допълнителна информация за коректни и еднозначни данни Ръждев изпратил ново писмо с координати на мястото на водовземане, които обаче специалистите не успели да намерят нито в реката, нито в имот в Лиляново. Въпреки това БДЗБР успяла да локализира мястото, за да установи, че няма как да разреши там производство на електроенергия.

След като Ръждев две седмици не реагира на мотивите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”, на 2 април РИОСВ прекрати административното производство за МВЕЦ-а и го прати в историята.

Фирма „Винел-2017” ЕООД е основана преди по-малко от половин година с уставен капитал от 20 000 лв. явно точно с цел чрез нея Ръждев да построи този МВЕЦ. Слабостта на Ръждев към производството на ток от вода обаче датира от десетилетия – той бе началник на каскада „Пирин” през 2000 г., когато Агенцията за приватизация пусна за продажба 11 от вецовете й – каскадите “Санданска Бистрица” с централите “Попина лъка”, “Лиляново” и “Сандански”, “Пиринска Бистрица” с “Пирин” и “Спанчево”, ВЕЦ “Лешница”, ВЕЦ “Петрово” и др. След приватизацията на каскадата той стана управител на електроразпределителното дружество „Енерго про”.

Ст. Ръждев не е от публичните личности – името му се прочу чак около сватбата на приятеля му Яне Янев през 2011 г., на която като кум той подари на младоженците 30-годишна ракия с тяхна снимка на бутилката. 4 години по-късно негов близък роднина бе посочен от животновъди от гр. Сандански като един от хората от обкръжението на Я. Янев, успели да получат договори за пасища и мери за около 16 000 дка на територията на Голем Цалим, Малки Цалим, Дебрене, Горна Сушица и Вихрен.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене