Кенан Тюмбелекчиев от Гоце Делчев пое длъжността „здравен медиатор“ в община Гоце Делчев.

Кенан Тюмбелекчиев

56-годишният Кенан Тюмбелекчиев от Гоце Делчев след проведен неотдавна конкурс пое длъжността „здравен медиатор“ в община Гоце Делчев.

Назначението му стана факт след проведеното обучение в Медицинския университет в София, което включваше лекции по предоставяне на здравни услуги, информация за правата и задълженията на пациентите от ромски произход, както и за тяхната здравна култура.

Задачата на новоназначения здравен медиатор в община Гоце Делчев е да извършва патронаж на рискови семейства, бременни и млади майки, да подпомага за общуването на хората със здравните и социалните институции.

Работата на медиатора включва още консултиране на групи хора по проблемите на семейното планиране и репродукнивното здраве, както и за ползата от ваксинациите, имунизациите и противозачатъчните средства против нежеланите бременности, особено при непълнолетните.

Владеенето на турски или ромски език, както и средното образование са били сред приоритетите за заемане на длъжността здравен медиатор. След обучението Кенан Тюмбелекчиев ще работи и по различни здравни проекти за ограничаване на инфекциозните и полово предаваните болести, за намаляване на детската смъртност, като основният фокус на дейността му са уязвимите ромски групи.

56-годишният неврокопчанин ще получава минималната работна заплата за страната. Средствата за възнагражденията му са осигурени чрез делегиран бюджет от Сдружението на здравните медиатори в България.

Кабинетът на Тюмбелекчиев се намира в старата сграда на Районния съд в Гоце Делчев.

Неотдавна бе и първата от инициативите му като здравен медиатор. Заедно с бизнесмени и млади мъже от ромския квартал в града, където живее и той, Тюмбелекчиев организира атрактивен риболовен турнир на водоема край с. Лъжница за сплотяване на младите хора от квартала и общността като цяло.

сплотяване на ромскатаобщност

„Секретарят на Националният съвет по етническите и интеграционни въпроси Росица Иванова обяви, че в страната вече работят 109 здравни медиатори в 57 общини. В Петрич новоназначеният здравен медиатор е Фея Айдарова.

Здравният медиатор в община Гоце Делчев Кенан Тюмбелекчиев има дългогодишен стаж като учител. Наскоро той се завърна от САЩ, където замина преди 7-8 години със зелена карта.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене