Без категория

Немският бизнесмен Бертрам Ролман е готов да осигури ново начало за няколко сирийски семейства

Бертрам Ролман

Немският бизнесмен Бертрам Ролман е готов да осигури ново начало за няколко сирийски семейства, пише „Стандарт“. Той е собственик на шивашката фирма „Пирин-Текс“ в Гоце Делчев, която е най-голямата в Пиринския край.

Става въпрос за хуманитарна кауза. Правя го повече като човек, а не като предприемач. На първо време смятам да приютя 2-3 семейства от Сирия в моя апартамент в града. Ако има шивачи сред тях, могат да започнат веднага работа. Но и да не са, ще ги обучим за различни позиции в предприятието, за да са полезни и на себе си, и на фирмата, и на България с труда си“, каза хер Ролман. Той призна, че в последните години е все по-трудно да се намери квалифицирана работна ръка. Затова е решил да заложи на сирийските бежанци, независимо дали са с необходимата квалификация. Германският инвеститор, който вече 21 години развива бизнес в Гоце Делчев, се надява, че местните хора ще приемат добре сирийците и няма да има конфликти. „Те просто имат нужда да им бъде подадена ръка, да им се даде шанс да започнат нов живот“, твърди предприемачът.

Бизнесменът обучава в своето предприятие и безработни младежи между 15 и 25 години, останали извън образователната система. Програмата е тригодишна, включва теория и практика. Младежите получават средно образование по немската дуална система. Накрая излизат с професия „Оператор в производството на облекло“. 

Висококвалифицирани специалисти от текстилния комбинат на Ролман в Гоце Делчев преподават на учениците. За целта немският инвеститор е оборудвал специален учебен цех. Учениците се стимулират финансово през курса на обучение. Ползват безплатен транспорт от и до фирмата. На завършилите е осигурено работно място в компанията.

bsstruma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене