Без категория

Преглед на националния печат

печат

В.“Сега“
МВР кри половин година статистиката си за отвличанията
Темата за отвличанията се оказа табу за МВР. Това показа опитът на „Сега“ да се сдобие със статистика за този вид престъпления. В официалните публични отчети на ведомството за това има само по няколко реда.
Въпросът е много важен, особено след купищата тежки случаи, заради които в края на 2009 г. МВР арестува групата за отвличания „Наглите“.

Неслучайни бизнесмени са купили скъпи коли с пари от селската програма
Неслучайни бизнесмени са взели пари за закупуване на луксозни автомобили по програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Одобрение за скандалния разход от 3.3 млн. лв. са получили 15 фирми. В повечето случаи те са собственост на свързани с политиката лица. Похарчените за скъпи джипове и коли суми, които би следвало да се инвестират в развитие на микропредприятия или неземеделски дейности в селата, няма да бъдат признати като разход от ЕС и ще останат за сметка на държавния бюджет.

Бягствата на затворниците осветиха огромни пробойни в охраната
Обстоятелствата, при които трима затворници от София и Бургас избягаха по празниците, показаха купища нарушения в местата за лишаване от свобода.
Изчезналите от Централния софийски затвор Николай Николов-Шатката (46) и Хосе Мартинез (48) са имали разрешение да работят извън основната сграда, което е пълно пренебрегване на правилата, но очевидно такава е била дългогодишната практика.

В.“Стандарт“
Бизнесът търси 1400 студенти
Бизнесът тръгва на лов за студенти. 1400 младежи ще бъдат наети това лято в хотели и ресторанти, а заплатите им се поемат от европейската програма за студентски стажове и практики, научи „Стандарт“. Месечната стипендия може да стигне до 480 лв., а работодателите да дадат още. Това ще мотивира студентите да предпочетат нашите курорти пред бригадите в чужбина, убедени са в образователното министерство, което ръководи програмата.

Без спасители по плажовете
Лятото може да бъде посрещнато без спасители по родните плажове поради липса на кандидати, предупреждават от туристическия бранш. Причина за този дефицит се явява кратката сезонна заетост, която никак не е привлекателна за търсещите работа. Дотук се стигна, след като концесионерите на плажовете у нас имат право да не поддържат пълен брой спасители на плажа в рамките на юни-септември.

За първи път: Приемат първолаци на 2 класирания
Иде краят на изтощителните обиколки на родителите на първолаци от школо на школо. За първи път тази година столичните училища ще изнесат списъците с приетите деца в един и същи ден. Голяма част от тях ще качат имената и на сайтовете си. По този начин семействата няма да чакат със седмици решението на едно или други училище, да се чудят къде да запишат детето си и дали няма да изпуснат сроковете си.

В. „24 часа“

50 млн. евро оставиха българите в Гърция за празниците
Близо 50 млн. евро са похарчили българите в Гърция само за почивните дни от 1 до 6 май, показват изчисления на туристически агенции.
Според данни на Гранична полиция за Гърция през тези дни са пътували 260 000 българи. От тях поне 85 000 са били за две или три нощувки. Средно на човек са похарчили около 400-500 евро за спане, кафе, ресторанти, сувенири, шопинг. Което прави към 40 млн. евро.

Разрешават сирене и кашкавал на сергия
Сирене и кашкавал ще може да се продават от мобилни хладилни витрини, които да се закачат към превозни средства.
Това е една от промените в наредбата за директни продажби, които са одобрени от Европейската комисия вече, съобщиха от земеделското министерство. Предстои тя да бъде обнародвана в „Държавен вестник“.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене