ВИДЕО: По уникален начин, честват Гергьовден в неврокопското село Баничан

IMG_4513

Самодейци, читалищни и културни дейци от гоцеделчевското село Баничан, възпроизведоха и разказаха за столетните традиции в селото с които се празнува големият християнски празник Гергьовден

Светецът е изключително силен в Баничан и хората тук се отнасят с особена почит към хората.

 Празнуването на Гергьовден в Баничан е уникално. То започва още на предишния ден. Всички семейства почистват дворовете си в навечерието на празникът. Подготвят се пещите където ще се пекат агнетата. Тук още е запазена традицията, рано сутринта на Гергьовден, хората да увиват около кръста си пролетното растение гергьовче и да се търкалят по тревата за здраве, разказа Иванка Джибова от Домът на културата в Гоце Делчев, завеждаща културните прояви.

За специфичните ритуали при които се колят агнета в знак на жертвоприношение към силно уважаваният светец, разказа Стойчо Петков, активист при читалище „Възраждане“ в с. Баничан. Според традициите в селото, всички семейства задължително колят и пекат агнета. Всяко семейство трябва да раздаде част от агнето задължително на по-бедните хора, повелява още традицията.

За символиката на специфичните ястия и ритуално хранене свързани с празникът, разказа Живка Неделчева

Ритуалните песни и обичаи след празничното църковно служение възпроизведоха ентусиазираните самодейци от читалище „Възраждане“ в с. Баничан.

 IMG_4523

IMG_4522

IMG_4520

IMG_4519

IMG_4515

IMG_4517

IMG_4518

IMG_4510

IMG_4509

IMG_4508

IMG_4507

IMG_4506

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене