Ген. Димо Гяуров за показния разстрел на Петър Христов: Версията за „Наглите“ героизира жертвата

Показен разстрел на бизнесмен и шесторно убийство.

Така започна новата 2018 година у нас. Само в рамките на две седмици страната ни бе разстърсена и страх обзе хората, но пък на маса се поставиха много важни въпроси, като този как се издирват престъпниците у нас, след като стана ясно, че Росен Ангелов с влязла присъда за блудство успешно се крие от МВР в продължение на 9 години.

По горещата тема коментар пред „България он еър“ даде бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров. Той предположи, че няма да се стигне до извършителя на показния разстрел на Петър Христов в „Манастирски ливади“ в София. Или някой ден ще се стигне до едно тяло в някоя кариера или кладенец, за което да се предположи, че е на извършителя. Според ген. Гяуров версията, че убийството е свързано с делото „Наглите“, е опит да се героизира жертвата.

„Много е нелицеприятно да се признава, че човекът е типичен представител на Прехода и първоначалното натрупване на капитал. По-важно е, че е тясно свързан с важни представители на „подземния свят“. За мен е необяснимо как обикновен охранител на дискотека става охранител на най-големия завод за захар, как придобива целия млекопреработвателен бизнес в един район? Той действително командваше шефовете на полицията“, коментира генералът.

По думите на ген. Гяуров на някого му е прекипяло. Възможно е да е някой, който да има да взема нещо от него, някой на когото нещо му е взето, конкуренция, изместени партньори, неразплатени ангажименти, посочи той.

Според бившия шеф на Националната разузнавателна служба има липса на държавност и наглост от страна на изпълнителите.

„Свидетели сме на връщане на времената на безсилието на държавата. Какъв по-голям срам от това да има хиляди хора, обявени за издирване и никой да не ги издирва?“, отбеляза ген. Гяуров в контекста на показната стрелба срещу един от шефовете на НАП и жестокото шесторно убийство в Нови Искър.

Вчера бе категоричено потвърдено от МВР, че Росен Ангелов е убиецът на шестте жертви, а мотивът не е само ревност, но и желание за обир на луксозни апартаменти.

„Остава неясно как разследването стигна до това, че причината е недоволство от нежеланието на жертвата да съдейства за обирджийство. Как направиха извода, че останалите членове на семейството са знаели? Това е в противоречие на любовната връзка, която би трябвало да е тайна. Обяснението беше оперативни източници, което е смешно и жалко“, сподели своята гледна точка ген. Димо Гяуров.

Той допусна, че извършителят не е бил сам и „нищо чудно лицето да е самоубито“.

„Не твърдя, че това е извършено от МВР, а от съучастника му. Зам.-главният прокурор не е наясно как се правят тези експертизи“, каза Гяуров.

/pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене