Благоевградската съветничка Янка Шейтанска: Учениците трябва да усвояват знания не само по отделните предмети, но и да се възпитават в отговорно отношение към природата и околната среда

Началната учителка Янка Шейтанска от ПП „ Партия на Зелените“ седна зад банките в местния парламент в Благоевград. Тя е старши учител, начален етап на образование в СУ „Иван Вазов“, Благоевград.  През 2006 г. защитава разработка на тема „Иновационни педагогически технологии“ по учебния предмет „Човекът и природата“. Наградена е с грамота за изявени научно-педагогически умения при изследване и защита на училищна иновация от Департамента за информация и усъвършенстване на учители  при СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на редица публикации в областта на екологичното образование.

Г-жо Шейтанска, разкажете по-подробно как работите в извънкласни форми на обучение с учениците от Вашето училище?

– В своята работа като педагог се старая учениците да усвояват знания не само в задължителната подготовка по отделните учебни предмети, но и да се възпитават в отговорно отношение към природата и околната среда.

Екологичните проблеми се проявяват ежедневно, което кара учениците да осъзнаят и да почувстват екологичната опасност, да се убедят в необходимостта от личното им участие в опазването на околната среда.

От училището се очаква не само да предава знания, а и да гради култура на мислене, да възпитава учениците в активно и действено отношение към природата. Именно това ме мотивира тази година да започна работа по темата „Училищни дейности за опазване на околната среда и отношението на учениците към отпадъците“. Работя в екип с колегата Татяна Дафкова, също старши учител в СУ „Иван Вазов“, Благоевград. Целевата група обхваща нашите ученици от 3. и 4. клас. Създаването на клуб „Приятели на природата“ допринесе за отборния дух и насърчи чувството за принадлежност към  група, която има обща мисия и цел и засяга цялото ни общество.

Ще представя накратко приложената методология, която, уверявам Ви, работи безотказно. Резултатите са налице, обещават да имат успех в дългосрочен план и да предизвикат мултипликационен ефект.

Започнахме със запознаване на учениците с разделното събиране и оползотворяване на отпадъците. Следващата стъпка беше провеждане на интегриран урок, като разделихме децата на отбори (екипи), които работят в две отделни стаи по една и съща тема.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене