БСП сезира прокуратурата за неправомерни уволнения в образованието

Социалистите в Благоевградско излязоха с протестна декларация срещу кадруването на ГЕРБ в системата на образованието.

Уволняват се директори и доказани професионалисти в почти всички училища в региона, а на тяхно място се назначават кадри от централите на управляващите, казаха от Областния съвет на БСП.

„Разполагаме с доказателства за политическо преследване и безпринципни уволнения. В същото време на щат са 17 изпълняващи длъжността директор в училищата в Благоевградска област, което е прецедент в страната“, казаха на пресконференция лидерът на червените в Пиринско Валери Сарандев и народните представители Николай Бошкилов и Богдан Боцев.

Последният пример за неправомерно отстраняване от пост е Галина Адамова – вече бивш директор на Професионална гимназия „Никола Стойчев“ в Разлог, се сочи в декларацията на социалистите.

„Галина Адамова бе назначена с конкурс през ноември 2013 година. През последните две години Адамова е подложена на 25 проверки от МОН и Регионалното управление на образованието в Благоевград. Адамова е привлякла по време на управление на гимназията над 200 000 лева за ремонтни дейности и оборудване по различни проекти. Има завидна педагогическа биография, но в крайна сметка бе отстранена по политически причини“, изтъкна Сарандев.

Ексдиректорът Адамова заяви днес, че на нейно място е назначена без конкурс Васка Пенева, която е от актива на ГЕРБ в Разложко.

„В момента си търся работа. Пенева загуби конкурса за директор преди четири години и бе временен заместник в гимназията. Бях изумена, че лично образователният министър Вълчев заявява в отговор на парламентарно питане от депутатите Бошкило и Боцев, че част 25-те проверки в училището, са поискани от мен самата. Това е абсурдно, кой директор иска това. Наистина напрежението и натискът бяха огромни. Имаше случаи, когато на ден се извършваха по две специализирани проверки, разпоредени лично от образователния началник в Благоевград Ивайло Златанов“, заяви Галина Адамова.

Депутатите Богдан Боцев и Николай Бошкилов са категорични, че ще продължават да питат ресорния министър защо в региона има 17 врид директори.

„На последното ни питане министърът отговори, че не се провеждат конкурси, тъй като се изготвят критериите. Евентуално конкурсното начало ще се постави следващата година, по думите на Вълчев“, изтъкнаха днес народните избраници Бошкилов и Боцев.

Председателят на БСП в Благоевград Любен Милев апелира прокуратурата да се самосезира за неправомерните уволнения на директори в образователната система. Почти всички отстранени от постовете печелят дела в съда и получават обезщетения от джоба на данъкоплатците. Нека държавното обвинение поиска тези пари от образователния началник Ивайло Златанов. Ако не, ние ще го направим“, коментира Любен Милев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене