Учениците на ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев показаха какво означава реална демокрация

Възпитаниците на едно от най-старите училища в областта получиха своя първи голям урок по гражданско образованиe

Те нарушиха традицията и избраха членовете на своя Ученически парламент, досущ като в реалния живот, което се случва за първи път в училищата на Пиринско. Вотът бе организиран в течение на два дни като младите хора от 5 до 12 клас избираха своите кандидати, които да заемат местата си в 17-членния ученически орган. Идеята бе на ръководството на училището в лицето на директора Елка Божикова с цел младите хора да разберат механизма на функциониране на демокрацията и да се даде възможност за най-голяма обективност.

Възпитаниците на учебното заведение избираха в три категории – 5-7 клас, 8-10 и 11-12 клас като квотата съответно бе разделена по следния начин сред общо 38 души. При най-малките между 9-те кандидати, решили се да се впуснат в борба за вота на своите връстници, които да определят между тях тримата попълващи състава на Парламента. При по-големите битката за 6-те изборни места кандидатстваха фаталните 13, а за 8-те места при най-големите „гласоподавателите“ трябваше да избира между 16 номинирани.

Както подобава по време на истински избори и на демокрацията, преди гласуването имаше своеобразна изборна двуседмична кампания по време на която всички кандидати можеха да представят себе си и своите платформи за бъдещата им дейност като „депутати“.

Отново по примера на истинските избори бяха организирани секции – четири – на всеки етаж в ПМГ „Яне Сандански“, оборудвани по всички правила с „тъмни стаички“, за да се осигури максимална тайна на гласуването. Във всяка една от тях функционираха изборни комисии, които следяха за честността на вота с председатели и членове, които внимателно и по списък пускаха гласоподавателите след представяне на актуален ученически бележник. Пример за по-възрастните бе участието на 100% от всички ученици в школото, които показаха далеч по-голяма активност и позиция от тези, имащи право на глас в парламентарни, общински и президентски избори на Бълraрия. Днес бяха оповестени крайните резултати след внимателното преброяване на резултатите от специалната ЦИК в най-старото неврокопско средно училище с председател педагогическият съветник Христина Кишева.

Независимо от тайната, която стриктно пазеха преброителите станаха известни и първите предварителни данни във времето преди оповестяване на окончателните резултати, които се оправдаха. „Екзит полът“ показа, че в Гимназията показваше, че най-близо до Парламента са Виолета Калина – 11 б, Мариела Коджебашева 12 а клас, Тома Вълчев 10 б, Мария Татанова от 10 д и Темелко Балакчиев 9 б, които според предварителните данни се радваха на най-голяма популярност сред съгласилите се да споделят мнението си техни съученици. На практика нещата се решиха във втория ден на изборите като почти пълно се оправдаха първоначалните предвиждания. При най-големите се оказа, че 12 а клас имат най-много свои представители в Парламента, за който освен Георги Бойчев с най-много гласове влязоха Мариела Коджебашева, Дамян Башлиев, и Иван Попов. Останалите 4 места бяха заети от Виолета Калина, Надежда Панделиева, Теодора Бункова и Мария Топузова. Учениците от 8 до 10 клас пък ще бъдат представени от Тома Вълчев, Темелко Балакчиев, Ася Кежова, Силвет Ислямова, Айсел Казалиева и Мария Янушева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене