Днес православните християни почитат св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец

Правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието 
те показа на Твоето стадо Този, Който е истината на нещата, 
поради това със смирението придоби величие, а с нищетата богатство, 
отче свещеноначалниче Николае, 
моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Никулден е! Днес православните християни почитат свети Николай Чудотворец. Денят е празник на рибарите, моряците и банкерите, чиито покровител е свети Николай.  Имен ден празнуват Никола, Николай, Никол, Николина, Николета. Днес празникът си отбелязва и Бургас.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира.

Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден се украсява и коледната елха.

На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран.  Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.

След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.

Днес имен ден празнуват всички, които носят красивите имена Николай, Никол, Никола, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико и Ница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене