НАТО е обезпокоена от руските заплахи срещу Украйна

Украйна

НАТО е обезпокоена от заплахите на Русия, че ще използва военна сила срещу Украйна, заяви заместник генералният секретар на организацията Александър Вършбоу, цитиран от Франс прес.

Вършбоу осъди Москва за, по думите му, възпламенителната й риторика и я призова да подкрепя изпълнението на постигнатото миналата седмица в Женева споразумение за успокояване на обстановката в Украйна, отбелязва БТА.

„Прибягването до завоалирани заплахи и започването на нови военни учения близо до украинската граница засилва напрежението в една и без това нестабилна ситуация и нарушава духа на споразумението от Женева“, предупреди той.

Междувременно Съединените щати отхвърлиха като нелепи обвиненията на руския министър на външните работи Сергей Лавров, че те финансират или ръководят „антитерористичната операция“ в Украйна, подета от новите прозападни власти срещу проруските сепаратисти в източната част на страната, предаде Франс прес.

„Смятам, че по-голямата част от тези твърдения, направени в интервю (на Лавров за руската англоезична телевизия „Раша тудей“), са нелепи и не основани фактологически на това, което се случва на място“, каза говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки. Тя определи като „легитимен отговор“ действията на украинските власти срещу „незаконното превземане с оръжия на сгради в няколко града в източната“ част на страната от проруски сепаратисти.

Русия изрази готовност да изпрати войски в Украйна, ако, по думите й, нейните легитимни интереси в страната бъдат нарушени, след като новите украински власти в Киев започнаха„антитерористична операция“ срещу проруските сепаратисти в източни региони.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене