Кристина от Слащен моли Радев да й опрости 4000 лв. – вземала майчински, докато момченцето й било в ясла

Самотна майка на две деца помоли президента Румен Радев да ѝ опрости дълг от около 4000 лв. към НОИ.

31-годишната Кристина Буковинова от сатовчанското село Слащен е изпратила молба да общинския съвет в Сатовча за опрощаване на вземане за недобросъвестно получено обезщетение за отглеждане на малко дете и дължимата лихва.

Кристина иска президентът да опрости неправомерно получени майчински.

Кристина получавала детски, докато момченцето ѝ посещавало детска ясла. По закон в такъв случай майчинските се спират, но тя продължила да ги взема. Така сумата от около 1000 лв. от 2010-2011 г. досега се е натрупала с лихвите докъм 4000 лв.

Преди години този проблем с неправомерно получени обезщетения за отглеждане на дете, за тези, които посещават ясли, избухна с протести на майки в цялата страна.

Заведени бяха и множество съдебни дела за връщане на сумите.

“Тогава доста майки от Слащен изпратихме молби за опрощаване на дълговете до президента. На всички бяха опростени, само на мен – не. Не разбрах какво стана тогава, но сега се надявам президентът да прояви разбиране и да ми вдигнат запора на сметката”, допълва Кристина.

Според конституция и законите за опрощаване на публичните вземания това е единствено в правомощията на президента. Преди това обаче трябва общинският съвет, където живее, да даде своето съгласие.

Всичките 17 съветници са гласували “за”.

Опрощаването става, ако майката няма собственост или средства. Буковинова гледа сама децата си на 9 и на 10 г. Тя е разделена с баща им от 8 години и той не помага финансово, съобщава 24chasa.bg.

Тя има две висши образования – стопанско управление и предучилищна педагогика. Спомня си, че първото писмо получила, докато работела в Испания. Тогава била запорирана сметката, по която се превеждат детските надбавки. И досега от нея не може да тегли. Категорична е, че парите, които трябва да връща, са непосилни за нея.

“Не 4000, а и 1000 лв. са много за мен”, допълва майката. Разчита на родителите си. Майка ѝ е директор на детската градина в Слащен, а самата тя е била близо 2 г. учителка там. Сега работи в оптика в Гоце Делчев и живее на квартира. Децата ѝ учат в училището в родното ѝ село.

/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене