Свържете се с нас

Новини

ПМГ „Яне Сандански“ победи НПГ „Димитър Талев“ в хандбалното дерби на гимназиите в Гоце Делчев

Публикувано

на

Отборите на ПМГ „Яне Сандански“ и Трето основно училище „Братя Миладинови“ са победителите от първия ден на „Есенни ученически игри – 2017“.

Спортният турнир организиран от община Гоце Делчев се провежда за втора поредна година и стартира с хандбални мачове. Първи играха децата от V до VII клас по регламент „Всеки срещу всеки“. Децата от III ОУ „Братя Миладинови“ победиха в оспорвани битки своите връстници от ПМГ „Яне Сандански“ и I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, съответно с 12:10 и 17:13. За най – добър играч на турнира бе определен Георги Хаджиев от III ОУ „Братя Миладинови“. В сблъсъка за 2-ро и 3-то място учениците от I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ надделяха над ПМГ „Яне Сандански“ с 14:13.
Последният мач за деня бе във възрастовата група VIII – XII клас, където в оспорвана битка учениците от ПМГ „Яне Сандански“ победиха отборът на НПГ „Димитър Талев“ с 24:21. Мачът между двете гимназии бе с най – голям заряд, като учениците и от двете училища показаха завидни качества и доказаха, че община Гоце Делчев може да разчита на големи таланти в бъдеще за хандбала. За най-добър играч на турнира бе определен Иван Попов от ПМГ „Яне Сандански“.

23519327 1512054998886858 1695443834611247315 n

коментара

Новини

Двама министри откриха санираната Областна управа в Благоевград

Публикувано

на

Предстои подписване на Меморандум за разбирателство между Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България и Министерството на местното самоуправление на Македония. Той ще бъде подписан в нашата съседка, като датата ще бъде уточнена допълнително.

Министрите Петя Аврамова и Сухейл Фазлиу днес присъстваха на откриването на ремонтираната сграда на областната администрация в Благоевград. Тя е обновена по съвместния проект „Зелени сгради за общо зелено бъдеще“ на областната управа и Центъра за развитие на Източен район за планиране, Република Македония. Проектът е финансиран с близо 400 хил.евро по програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Македония 2014-2020, на която МРРБ е Управляващ орган, а Министерството на местното самоуправление на Република Македония е партниращ орган.

Проектът цели да насърчи прилагането на енергийната ефективност като инструмент за постигане на устойчиво развитие и подобряване на качеството на живот в трансграничния регион. Затова освен реконструкция на сградите на Областна администрация – Благоевград и на Община Кочани, Република Македония, той включва разработване на стратегия за устойчиво енергийно планиране в Благоевград.

Граничните региони често изпитват свои характерни трудности и допълнителни предизвикателства. Ето защо ние използваме възможностите на програмата да работим заедно като добри съседи и да развиваме своя потенциал, не само за да подобрим привлекателността на територията, но и да допринесем за повишаване на качеството на работа и живот на хората от двете страни на границата, каза по време на откриването министър Аврамова. Тя отбеляза, че в продължение на шестте месеца от председателството на Съвета на Европейския съюз, България се е ангажирала да работи в отговор на реалните нужди на европейските граждани и да превърне предизвикателствата във възможности чрез насърчаване на политиката на сближаване.

Министър Аврамова изказа своето задоволство от големия интерес, на който се радва програмата за сътрудничество между България и Република Македония. Големият брой кандидати по двете обявени покани за набиране на проектни предложения – 375, показва, че тя дава отлични възможности за институциите и организациите от трансграничния регион да се справят с общите предизвикателства, посочи министърът.

По първата покана за набиране на проектни предложения са сключени 48 договора с обща стойност малко над 10 млн. евро. Втората покана за набиране на проектни предложения е с бюджет близо 7 млн. евро. Предстои финансиране на още проекти, които ще окажат трайно въздействие върху трансграничната територия чрез създаване на солидни партньорства между двете страни. Очаква се тяхното одобрение до края на годината.

Министърът на регионалното развитие на Република Македония Сухейл Фазлиу посочи, че приоритет за страната му са добрите съседски връзки, което е потвърдено с подписването на договора между двете страни. Пътната инфраструктура е главен приоритет от най-високо ниво в правителството на Македония, защото граденето на мостове между народите значи сближаването й с ЕС. Изграждането на добри съседски отношения е единствената алтернатива за региона, каза той.

коментара

Продължете с четенето

Новини

Хляб и домати поскъпват, по-евтини са пътуванията

Публикувано

на

Месечната инфлация за септември у нас е 0.3%

Месечната инфлация за септември е 0.3%, показват данни на НСИ. Инфлацията от началото на годината е 2.1%, а годишната инфлация за септември 2018 г. спрямо септември 2017 г. е 3.6%.

През септември спрямо август са поскъпнали хранителни продукти и безалкохолни напитки – с 1.5%, алкохолни напитки и тютюневи изделия – с 0.2%, образование – с 1.8% и др.

Намаление е отчетено при облекло и обувки – с 0.2%, развлечения и култура – с 5.6%, ресторанти и хотели – с 1.6% и др.

През миналия месец са се увеличили цените на брашно – с 3.7%, хляб – с 4.6%, домати – с 31%, пипер – със 7.5%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) – средно с 6.6%, и др.

Поевтинели са маргаринът – с 2.3%, ябълки – с 11.5%, грозде – със 7.9%, цитрусови и южни плодове – с 1.9%, леща – с 2.5%, и др.

В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените на цигари – с 0.1%, облекло – с 0.3%, дърва за отопление – с 1.8%, автомобилен бензин А95H – с 1.1%, автомобилен бензин А98Н – с 1.0%, газ пропан-бутан за ЛТС – с 3.3%, кина и театри – с 4.4%, книги – с 4.7%, вестници и списания – средно с 4.1%, и други.

Намаление има при обувки – с 1.1%, почистващи машини – с 2.1%, пътнически въздушен транспорт – с 5.0%, телевизори – с 3.5%, пакетни услуги за почивка и туристически пътувания – с 14%, услуги по краткосрочно настаняване – със 17% и др.

През септември цените на лекарските и стоматологичните услуги, както и цените на лекарствените продукти са се увеличили с по 0.1%.

Цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили в посока увеличение за хранителни продукти – с 2.2% и нехранителни стоки – с 0.8%. Цените на услугите остават на равнището от миналия месец./Dnes.bg

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ