Семково става като австрийски курорт

Курортът Семково в Рила планина над град Белица ще заприлича на австрийски зимен курорт. Това заяви кметът на общината Радослав Ревански. Той ще пътува до Австрия, за да се запознае на място с опита на австрийците. „За нас приоритет си остава развитието на курорта Семково.

През февруари догодина предстои поредното издание на Зимния празник там. Имам потвърждение отново от вицепрезидента Илияна Йотова, която ще присъства. Събитието ще мине под знака на европредседателството на България”, каза градоначалникът. В Семково има нужда от по-голяма леглова база, но няма да се строят високи хотели. Ще се направят малки къщи от дърво и камък, каквито има в австрийските зимни курорти. В момента се изготвя Общият устройствен план на община Белица. Най-важното е част от държавните земи в курорта да станат общински. Това няма как да стане без волята на държавата. „Ходил съм над 10 пъти в Изпълнителната агенция по горите по този въпрос. Задължение на общината е да поддържа пътя и тя го прави. Спечелихме и проект за ремонта на шосето. Всичко сме свършили, сега трябва и държавата да ни помогне. Убеден съм, че това ще се случи”, каза още Ревански.

Той разкри, че намерението на общината е да ползва просеката на сегашния влек, за да изгради модерен лифт. В момента общината обсъжда с Университета по архитектура, строителство и геодезия и с Техническия университет, които имат бази в Семково, да се направи съвместно дружество. Целта е да се осигурят по-добри условия и обслужване за туристите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене