С дарове от тазгодишната реколта – лук, фъстъци и младо вино, жители на Враня спазиха традицията за поклонение в Света гора

Натоварени с дарове, мъже от санданското село Враня спазиха близо 10-г. традиция да присъстват на втория храмов празник в Зографския манастир в Света гора в края на миналата седмица, когато се чества пренасянето на мощите на св. Георги Победоносец.

gallery

Цяла година поклонниците начело с най-възрастния Костадин Апостолов очакват пътуването, превърнало се в ритуал, и го подготвят месеци по-рано с осигуряване на визи за влизане в светата обител. От години ядрото на групата остава непроменено и в него са Стоян Иленцов, Стоян Динков, Лазар Рибаров и Апостол Пачевуров, като към тях всяка година се присъединяват близки и приятели.

Традицията на вранялии подхващат по-младите Валентин Велков, доц. Живко Велков и Крум Смуков и се разпространява и към съседните села Катунци, Петрово и Кашина, откъдето също през последните години се включват мъже.

Още в първите години на визитите си вранялии се прочули в Зографския манастир с майсторлъка си на винари покрай даровете, които задължително носи всеки от личната си реколта. Преди време покрай разговори за проблеми с манастирските лозя монах им разкрил, че вината им, произведени от местните сортове „Широка мелнишка“, „Мелник 55“, „Руен“ и „Мерло“, са сред най-високоценените от монасите по време на празник. Към даровете поклонниците от Сандански прибавили от тазгодишната си реколта кой каквото е произвел – от лук до фъстъци.

Две денонощия по време на честванията те останали в Зографския манастир, като взели причастие и участвали в ритуалите. Близо 800 души се стекли в манастира за празника въпреки обилните дъждове, та се наложило да се хранят на три смени.
Специално за гостите в манастирската магерница приготвили риба, макар монасите да спазвали пълния коледен пост. Заради солидния брой поклонници и ангажиментите на монасите покрай тях преподавателят в Природо-математическия факултет на ЮЗУ, химикът доц. Ж. Велков не успял да осъществи намерението си да се порови в манастирската библиотека, в която при предни посещения открил уникални оригинални издания дори на френския химик Гей-Люсак, но го отложил за следваща визита.

Света гора изпратила българите „по вода“ с пороен дъжд по време на цялото обратно пътуване до дома.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене