Уникална колекция от картини на Златю Бояджиев притежава благоевградския музей

Уникална колекция от 24 картини на големия български художник Златю Бояджиев притежава благоевградския музей. Всеки колекционер мечтае да има негови творби. И до сега платната на Златю Бояджиев се оценяват като най-скъпите на пазара и ценители биха дали милиони левове ,за да го притежават. Историята на колекцията съхранявана в музея е интересна.

Шанс за българското изкуство е, че малко преди да напусне този свят, художникът открива нова страница във великолепното си творчество. През 1975 година тогавашната общинска управа на Благоевград кани Златю Бояджиев да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона.

По това време той е болен и работи с лявата си ръка след прекаран инсулт. Бояджиев с огромно желание приема поканата. Хората и природата в Пиринския край го пленяват и с художествена настървеност художникът създава уникален живописен цикъл. Платната посветени на Пиринския край носят популярното заглавие „Мелнишки цикъл” – „Мелник”, „Кърланово”, „ Кошари край Кърланово”, „Пастирки”, „Овчари” – са само част от невероятните интерпретации на автора, за които той получава вдъхновение от красотата и топлината на този край.

Значителна част от този цикъл, включващ 24 картини е откупена тогава от община Благоевград и през 1977 година е предоставена на Регионален исторически музей – Благоевград. Така Благоевград може да се похвали с една значителна колекция, която е безценен принос в националната живописна съкровищница. Благоевградчани са влюбени в платната на Златю и затова ръководството на музея редовно организира експозиции.

В музея се съхраняват и двайсет и няколко творби от Димитър Киров- известен пловдивски художник. Тук може да се видят творбите и на Емил Стойчев, Атанас Яранов , Стоян Сотиров. Музеят притежава и колекция от 86 рисунки на Владимир Димитров- Майстора. С колекциите на Бояджиев и Майстора ,музея често гостува в страната.

 /Труд

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене