В РАЗГАРА НА ЛОВНИЯ СЕЗОН! Авджии скочиха срещу предложение на Ловния съюз

50 лева вече ще струват разрешителните за индивидуален лов на дива свиня, обяви секретарят на Сдружение ловно-рибарско дружество „Елен“ в Кюстендил Венко Калинчев. Досега цената беше 35 лв., същевременно обаче таксата за групов лов на дива свиня, както и в категориите за групов лов на местен дребен дивеч остават непроменени.

Ръстът в таксите за някои категории индивидуален лов става по-висок предвид това, че не са актуализирани в последните години и не са съобразени с реалните разходи за отглеждане на дивеча. „Има частично увеличение на някои такси, които нас малко ни дразнят, но след като е взето такова решение, ние, искаме или не, ще спазваме новите разпоредби“, посочи още Венко Калинчев.

Разрешителното за отстрел при индивидуален лов за глухар става 200 лв., за благороден елен – 200 лв., за елен лопатар и муфлон – 100 лв., за сърна – 80 лв., и за други – 50 лв.

„Не мисля, че по-високите такси ще ни откажат. Това е един вид хоби. Ще се лишим от някои неща, но пак ще ходим на лов. Едва ли ще има отлив. Ние в Кюстендилско сме разпределени в 30 ловни дружинки и този сезон се надяваме на една добра слука. Те явно видяха, че дивата свиня я има много и намериха начин как да увеличат таксите. В България нещата са малко сбъркани“, добавя дългогодишният ловец Веселин Стефанов.

В категорията групов лов на дива свиня разрешителното остава 60 лв. При индивидуален лов на местен дребен дивеч и на мигриращ и водоплаващ дивеч се променя на 10 лв. „Досега беше 5 лева и 1 лев за бланка”, коментира Венко Калинчев. Запазват се таксите от 5 лв. в категориите за групов лов на местен дребен дивеч, мигриращ и водоплаващ.
Размерът на годишната вноска за стопанисване на дивеча за следващата година се променя от 50 на 60 лева. Минималните цени за продажба на жив дивеч за разселване от районите на държавните ловни стопанства и дивечовъдни участъци, стопанисвани от горските стопанства, за 2018 г. се запазват и остават същите като миналата година.

„До края на годината ще получим и 150 броя фазани, които ще разселим в общините Кюстендил и Невестино. Получихме и 200 бройки полудива патица. Ще ги отглеждаме на стрелбищния комплекс до язовир „Дренов дол”. Подхранваме ги непрекъснато, те могат да излизат по язовира и да се връщат. По този начин, ако има прелет от други видове патици и гъски, ние ги задържаме и нашите ловци могат да ловуват“, добави още Венко Калинчев.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене