Изгавриха се със семейстото на починал миньор! Вижте какво направиха шефовете му

Административният съд в Кюстендил под председателството на съдия Даниела Петрова потвърди санкция от 5000 лева, наложена на „Въгледобив Бобов дол“ от директора на дирекция „Инспекция по труда“ инж. Валентин Златински. По-рано наказателното постановление бе разгледано от състав на Дупнишкия районен съд, а от своя страна магистратите от първа инстанция го приеха като законосъобразно. От въгледобивното дружество обаче обжалваха глобата си.

До наказанието се стигна след извършена проверка по документи на 03, 04 и 11.10.2016 г. на „Въгледобив Бобов дол” ЕООД от служители на дирекция „Инспекция по труда“ – Кюстендил в рудник „Бабино”. Тогава трудовите инспектори констатират, че работодателят е начислил по ведомост за заплати за месец декември на 2015 г. обезщетение поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за срок от два месеца в размер на 1675.80 лв. на Валентин Михайлов, но същото не е изплатено до датата на проверката – 11.10.2016 г. От Инспекцията по труда  установяват, че от „Въгледобив Бобов дол” са забавили плащането почти една година. Съдия Даниела Петрова е категорична в мотивите си, че работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице – с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв. Магистратите допълват, че Инспекцията по труда е спазила  разпоредбата и е определил размер на наказанието, който е сравнително близък до минимума, става ясно още от съдебното заключение.

Съставът на съда посочи още,  че затрудненото  финансово положение на „Въгледобив Бобов дол”, както и фактът, че дружеството се намира в процедура по несъстоятелност, оттук и невъзможността му да извършва навременни плащания, не са оправдание за неизплащане на обезщетението. Решението на Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Ръководството на ТЕЦ „Бобов дол” с директор Емил Христов ще трябва да плати и 2000 лева на семейството на починал от рак служител на предприятието. Помощта е еднократна и се плаща според разписаното в Колективния трудов договор. Освен това още 500 лева дължи дружеството за закупени лекарствени препарати при проведеното лечение, което обаче за съжаление е било с летален изход.

Работникът в ТЕЦ „Бобов дол” намира смъртта си на 31 януари миналата година, а тежката диагноза, която му поставят медиците, е злокачествено новообразувание на главния мозък, в областта на слепоочния дял. Комисия на ТЕЛК пък му дава 100% нетрудоспособност, а епикризата е от май 2015 година. Възрастният мъж оставя съпруга, както и син и дъщеря. Общото му заболяване е установено още през декември 2014 г., откогато са издаваните му за него и представяни на работодателя 7 болнични листове. Сумата от 2000 лева пък е за проведено хирургично лечение и избор на екип.

Ръководството на ТЕЦ „Бобов дол” атакува решението на първата инстанция, като мотивите бяха, че парите, дължащи се на наследниците на починалия, са записани в Колективен трудов договор, който обаче не е актуален. Срокът му е за период от две години – 2013-2015. Предприятието обаче пропусна да представи нов договор, което стана причина магистратите от КОС да приемат, че старият продължава да действа.

Решението на Окръжният съд в Кюстендил е окончателно и не подлежи на обжалване. Освен това ТЕЦ „Бобов дол” ще трябва да плати и разноските на семейството, направени на втората инстанция пред Кюстендилския окръжен съд.

ГЕРГАНА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене