Рудник Ораново-най злокобното място днес! Кой не взе мерки срещу скъсаното въже на вагонетката, убила 55-годишния миньор?

С посърнали лица, миньори от рудник Ораново влязоха днес на работните си места, часове след като 55-годишният Стефан Синяков от село Долно Осеново загуби живота си ,премазан от вагонетка в рудника снощи. Тази сутрин в рудника сякаш всичко бе замряло, телени огради като в концлагер отделят достъпа до сградите,зорко охранявани от охранител, който мълчи ,ужасен от случилото се. Гледката е страховита, а коментарите потресаващи. Според някои още преди няколко дни ръководството на мината е било информирано, че въжетата на вагонетката са протрити и е въпрос на време на се скъсат и да се случи беля. И тя стана.
В края на работния ден вчера вагонетката се откачила ,въжетата се скъсали и тя безконтролно и с все сила се стоварила върху Стефан.Можело е да има и други жертви, тъй като на пътя и са били още 3-ма миньори, които обаче успели да отскочат в страни. Трагедия, след която все още никой от мината не дава официален коментар. Eдинственият, който говори е кметът на Симитли Апостол Апостолов: Въпрос на време беше тук да се случи поредна трагедия, още преди месец получихме сигнал от хора вътре, които твръдяха,че в мината се копае незаконно, работници се експлоатират и извън работно време, но никакви мерки не бяха взети. Сега отново ще има оправдания и обвинения за човешка грешка, писна ми аз да говоря за грешките на отговорни лица от рудника, каза Апостолов.
Кой е виновен за поредната трагедия в мината ,превърнала се в ковчег на мнозина. Припомняме, че преди години тук се разигра една от най-големите национални трагедии,след която очаквахме рудникът да бъде затворен и спрян. На 16 юли 2013 година срутване на скали и кал уби Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов, които останаха 18 дни под руините. Изваждаха ги един по един-мъртви.
Очаквахме рудникът да бъде затворен, но не се случи. Чухме оправдания, обяснения, как хората по време на работа грешат, но ръководство и собственици не поеха отговорност.
Днес отново не дочакахме някой да говори ,просто няма никой от отговорните лица в рудника. А снощи съпругата на загиналия, която е със супен крак припадна при черната вест и бе транспортирана в болница, откъдето тази сутрин трябваше да бъде освободена, за да се прости със съпруга си Стефан, бащата на 2 -те и деца.
Жената дошла от Русия, доведена от любовта си по Стефан, когото загуби нелепо малко преди той да се пенсионира и да могат вече спокойно да се наслаждават на старините си. Трагедията е страшна, децата на семейството са в чужбина и се очаква да се приберат всеки момента, за да изпратят баща си в последния му път. Продължаваме да очакваме някакъв коментар от ръководството на рудника.

/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене