Специализираната прокуратура обвини бивш ръководител на Районен съд в Сандански за данъчни измами

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за данъчни престъпления, чийто ръководител е бивш председател на Районния съд в Сандански, а един от участниците – бивш общински съветник в града. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. По данни на държавното обвинение установената щета, нанесена от групата на държавния бюджет чрез избягване на плащане на ДДС от началото на 2010 г. до юли 2016 г., е в особено големи размери – 636 267,19 лева.
В продължение на 5 години и половина групата е действала по една и съща схема. За да се избегне установяването и плащането на дължим ДДС на контролирана от участниците фирма, са съставяни счетоводни документи с невярно съдържание. В дневниците за покупки са отразявани плащания за неизвършени услуги и доставки от 10 „кухи“ фирми в Сандански и Благоевград, съставяни са месечни справки-декларации по Закона за ДДС с невярно съдържание, като в крайна сметка е бил приспадан неследващ се данъчен кредит в полза на въпросното дружество.
На 9 ноември 2017 г. обвиненията са предявени на участниците в групата. С постановления на екипа прокурори от Специализирана прокуратура, работил по случая, на ръководителя на групата е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева. На двамата участници са наложени парични гаранции съответно от 4000 и 3000 лева. Разследването на случая е водено от служители на ГДБОП под надзора на екип от прокурори в Специализирана прокуратура.

/focus-radio.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене