Дъщерята на починалия фермер Иван Вангелов е категорична, че лекарска грешка е причина за смъртта на баща й.

Фермерът от санданското село Поленица, 56-годишният Иван Вангелов, е починал след коронарография в МБАЛ „Свети Врач” в Сандански, извършена от екип, ръководен от д-р Димитър Станоев. Дъщерята на починалия фермер е категорична, че лекарска грешка е причина за смъртта на баща й.

„Закарахме го прав, на два крака, а ни го върнаха мъртъв, в одеяло. Като попитахме д-р Димитър Станоев кой е виновен за смъртта на баща ми, той отговори: „Аз съм виновен, имате право да ме съдите”. Ще търсим правата си по съдебен път”, категорична е дъщерята Стойка Тодорова. Ето какво разказа тя:

„На 7 ноември към 9.00 ч. сутринта закарахме баща ми в болницата в Сандански, в кардиологично отделение, и за броени часове престой там той почина. Отиде си за миг, не знам към кого да се обърна в мъката и отчаянието си. Отидохме в болницата за коронарография, но тя бе направена неуспешно и завърши фатално. Всичко приключи за 4 часа. Никой нищо не ни каза, всичко приключи така, без никакво обяснение. Моля ви с болка, която разкъсва сърцето ми, отнеха ни най-скъпото за майка ми, за мен и двамата ми братя. Видяхме чудесата на 21-и век в тази болница, в която дори апаратът за кислород не работеше. Баща ми нямаше кислород, викаше: „Помощ, дайте ми въздух!”, но помощ не получи, отиде си.

В петък /3 ноември/ баща ми бе на преглед в болницата в Сандански и му казаха да дойде в понеделник, защото има запушване на кръвоносните съдове, да ги продухат и ще го пуснат за два дни. Приеха го в кардиология във вторник, 7 ноември, в 9 ч. сутринта. Още от вратата му викнаха: „Обувай пижамата и на масата за продухване”. Взеха му кръв и след това е вкаран за коронарография. Към 11.00 ч. го вкараха в операционната, към 14.20 ч. го извадиха и казаха, че всичко е нормално, ще се оправи. Закараха го в стаята, но тогава той ми каза, че не може да диша, че се задушава, търсеше вода и дишаше тежко. Казаха ми, че са включили кислород. Но се установи, че апаратът не работи. Баща ми викаше на мен и майки ми: „Седете тук, нямам въздух…”. Единият апарат се оказа, че не работи, след това втори апарат докараха – и той също не работи, трети – и той не работи. В стаята бяха трима доктори, нямаше анестезиолог. Слагаха му топла вода, поставиха му 10-12 инжекции, кръвното му падна на 20 и колабира пред нас. След това го закараха на скенер, но явно той е починал още в стаята. Майка ми Валя попита: „Докторе, какво става, нали щяхте да го изпишете за два дни? Какво му направихте, докарахме го на два крака, а ни го връщате мъртъв!”.

Първо докторът каза, че ще се оправи, след това изведнъж, че състоянието му е много тежко, а след рентгена каза, че трябва да ни съобщи лоша новина – че е починал.

Отидохме в болницата, защото баща ми имаше проблеми с краката, а сега е мъртъв. В стаята го настаниха две медицински сестри и една докторка. Чуваше се гласът на доктор Станоев, който викаше по екипа: „Дайте водорода, дайте още… Като не знаете, защо сте тук?!”.

Никакъв екип, никакви доктори, никаква помощ. За жалост ние търсим помощ, но не получаваме, защото медицината стана бизнес в нашия град. Имаше едно циганче в стаята, което ми каза, че преди години и на негов съсед му направили коронарография и той на втория ден починал. Д-р Станоев директно ми каза: „Ако има някой виновен, аз съм, съдете мен”. Аз казах, че ще ги съдя.

Казаха ни, че баща ми е получил кръвоизлив, не може да се изпикае, стенеше от болки. Поставиха му катетър и за секунди напълни торбата. Той им казва, че се задушава, а те му отвръщат: „Стой мирен, викаш като децата, стой мирен!”.

Завчера от моргата на болницата бяха извадени трима мъртъвци.

Обръщам се към съгражданите ни: Мили хора, не вярвайте на всичко, което казват лекарите, защото те не се интересуват от нашето здраве, а от нашите пари. Умират си хората от тези продухвания”.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене