Пореден успех на талантливите„Неврокопчанки“

Юлия БАЙМАКОВА

Наскоро Танцова форма­ция „Неврокопчанки“ отбеля­за своето юбилейно – 20-то международно участие. Това се случи в Загреб, Хърватия, на фестивал, създаден по ев­ропейски проект. На нашите момичета е била отредена честта да открият и закрият фестивала, за да останат у зрителите възможно най-до­бри впечатления от между­народната проява. И органи­заторите не са се излъгали. „Неврокопчанки“, ръководе­ни от хореографа Костадин Гьоргов, са се радвали на изключително голям интерес от страна и на публиката, и на гостите.

„Децата се представиха блестящо – обобщава ръко­водителят. – Показахме тан­ци от различни фолклорни области, които се харесаха на хората и като музика, и като хореография.“

Един на пръв поглед незна­чителен жест от страна на домакините говори за под­чертаното им внимание към нашите момичета. Единстве­но на тях те не са позволили да се редят на опашка за хра­на, а са им сервирали като на скъпи гости. Друг показа­телен факт е желанието на всеки от публиката да снима неврокопските танцьорки, поради което дори опера­торът е трябвало да смени мястото си, за да не пречи. Бурните аплодисменти също свидетелстват, че именно те са станали любимки на публиката. С овации са съ­пътствани и четирите танца, които талантливите ни тан­цьорки са изиграли – „Про­летно настроение, „Ностал­гия“, „Ха да ви видим сега!“ и „Игра“.

„Турнето мина много добре – продължава разказа си господин Гьоргов. – Децата просто летяха. Винаги, кога­то публиката ги подкрепя, те дават още повече от себе си.“

 От самото начало, поставе­но още през 2003-та година, групата е показала големия си потенциал. Възможности­те на изключително способ­ните деца са били толкова големи, че понякога хорео­графът е изоставял вече на­половина готовия танц и е за­почвал разучаването на нов, много по-сложен.

Дългогодишният худо­жествен ръководител на тан­цовата формация Костадин Гьоргов говори и за основния проблем, с който се сблъск­ва в работата си. Впрочем, той е характерен за всички подобни формации. Това е текучеството на обучените вече млади хора. Най-честа­та причина за него е, че след завършване на средното си образование те заминават да учат в по-големи градове. В момента танцьорките са само шест. Затова акцентът в работата на опитния ръко­водител сега е обучението на по-малките – „Неврокоп­чанчета“ –та. Неотдавна на фестивал в град Сандански те бяха наградени от кме­та на града като най-атрак­тивна група. Тези, които са най-добри между тях, ще за­емат местата на какичките, а на техните ще дойдат други деца, пленени от изкуството на танца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене