Общинският съветник Андон Тодоров: Отпуснахме 350 000 лева за Пирин, а можеше да ги дадем на 700 новородени деца

Общинският съветник от ПП „Партия на зелените“ Андон Тодоров разясни подробно за предложението, което партията направи за приемане на наредба за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца от Община Благоевград. Съветникът изтъква, че през последните години се наблюдава голям демографски срив в общината и поради този факт предлагат политики, които са добри за жителите и. Местните парламентаристи от ПП „Партия на зелените“ предлагат еднократна парична помощ да се изплаща за всяко новородено първо, второ и трето дете от Община Благоевград. Размерът на еднократната парична помощ за първо дете на майка без основно образование да е 120 лева, майка с основно образование – 200 лева, майка със средно образование – 600 лева и майка с висше образование- 900 лева. За паричната помощ за второ дете за майка без основно образование да е 150 лева, за майка с основно образование – 250 лева, за майка със средно образование -800 лева и за майка с висше образование – 1100 лева. За трето дете на майка без основно образование паричната помощ да бъде 200 лева, майка с основно образование -300 лева, майка със средно образование- 1000 лева и майка с висше образование 1300 лева При раждане на близнаци, тризнаци и т.н. еднократна парична помощ да се изплаща за всяко дете в размер на 1000 лева, без да се отчита образованието на майката и поредността на децата.

Предложението вече е входирано до кмета Камбитови до председателя на ОбС-Благоевград.

Какви са изискванията за отпускане на финансова помощ?

– Условия за отпускане на финансовата помощ са заимствани от много общини в България. Колегите ни от Общински съвет също ще дадат свои предложения и ще се реши кое е най – доброто за нашата община. Поставените от нас условия за финансиране са сведени до минимум. Основното изискване е поне от две години да си жител на община Благоевград ( да имаш постоянен адрес). Трябва също така двойката да е семейство или да живее на семейни начала. Ако живеят на семейни начала, това се доказва с удостоверение.

За еднократна финансова помощ ли говорим или за ежемесечна?

– Ние говорим за еднократна финансова помощ. Заложени са помощи за всяко семейство, независимо дали става въпрос за първо, второ или трето дете. Предложенията ни за еднократна финансова помощ са в зависимост от образованието на семейството. Нашата основна цел е да насърчим образовани родители, които по презумция считаме,че ще отгледат образовани, интелигентни, умни деца.

Какви са сумите заложени в предложението ви?

– В предложението е посочено за първо дете на майка без основно образование 150 лв, а за трето дете на майка с висше образование сумата е 1 300 лв. Ние смятаме че това са нормални суми, защото ако ги разпределим за годината се падат по около 50 лв на месец. В момента детските са 30 лв-40 лв. в зависимост от първо,второ или трето дете…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Търсете „Благоевградска ВЕСТ“, безплатният вестник на Благоевград и региона !!!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене