„Европейско междучасие” в СУ „Никола Вапцаров”– Хаджидимово

Средно училище „Никола Вапцаров“ ce включи в инициaтивaтa “Евpoпeйcкo мeждyчacиe” нa eвpoдeпyтaтa Свeтocлaв Мaлинoв.

Днес бългapcкият избpaник в Евpoпeйcкия пapлaмeнт гocтyвa в хаджидимовското yчилищe и зaпoзнa yчeницитe кaк paбoтят eвpoпeйcкитe инcтитyции. Гocтът бeшe пocpeщнaт oт директора на гимназията – Мариана Боянина, заместник-директора Галя Петрелийска и координатора по проект „Ефектът на пеперудата“ от програма „Еразъм+“- Заприна Глушкова.

Учениците от СУ „Никола Вапцаров”-град Хаджидимово, станаха част от инициативата на евродепутата Светослав Малинов „Европейско междучасие”. Те имаха възможността да чуят и научат нови неща, както и да се срещнат лично с евродепутата, който отговори топлосърдечно и по приятелски на отправените му въпроси.

Светослав Малинов започва инициативата си през 2015 г., като има за цел да популяризира дейността на Европейския парламент сред по – младите. Тя ще продължи до края на 2019 г., за да може да се посетят повече средни училища.

Евродепутатът окуражи възпитаниците на СУ „Никола Вапцаров” да знаят и защитават правата, които имат без колебания.

„Идеята за инициативата ми хрумна по повод това, че няма преподаване на Европейския съюз в училище и трябваше да се изработи методика как да се изучава. Тъй като аз съм университетски преподавател се притесних, че не разбирам много от това как се преподава в училищата и затова посетих 60 български средни училища, за да пробваме този нов метод. За мен децата трябва от най – ранна детска възраст да научават за своите права и свободи и може би тя е тази между 8 – 12 клас”, бяха думите на Светослав Малинов.

Той пожела на учениците да се включват повече и по – често в подобни инициативи, за да усъвършенстват самото си съществуване като граждани на Европейския съюз.

Инициативата „Европейско междучасие” подкрепя позицията, че гражданското образование трябва да се превърне в задължителна дисциплина за средните училища в България. Подобен предмет дава възможността за задълбочаване познанията на младите за работата на институциите, за нормотворчеството и прилагането на законите. Задължителният час по „гражданско общество” ще допринесе за по – добра подготовка и способността на младежите да правят информиран и осъзнат избор в живота.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене