ВИДЕО: „Пирин-пътеводител“ е новата книга на Никола Дутов, която официално представиха в Гоце Делчев

„Пирин – пътеводител“ е третата книга, която неврокопският географ, изследовател и писател представи официално пред своите съграждани. Аторът отново остава верен в творчеството си на изследване и проучване на не много известни факти в родния край. В предходните си две книги: „Места свързани с християнските обреди в община Гоце Делчев“ и „Пирин – географски и етимологичен речник“, Николай Даутов, в първата си книга описва типични и не много известни факти за древните християнски обреди в неврокопския край а във втората, сакадемична обосновка описва произходът и вариантите на топонимията в Пиринско.

 В „Пирин-пътеводител“, Николай Даутов дава описание на най-интересните 100 маршрута в Пирин, които разкриват красотата на планината. Освен това, книгата е ценна и с това, че авторът дава и сведения за историята и географията на населените места от които започват, преминават, или завършват маршрутите и забележителностите които могат да се видят в тях – археологически паметници, музеи храмове, архитектура. С много мил жест, членовете на училищния туристически клуб „Пирински стражи“ при трето ОУ „Братя Миладинови“ трогнаха авторът със символичен подарък в знак на благодарност за организираните от него съвместни преходи по Пирин, а той като техен водач е станал  любимец на младите планинари.

Интересното мнението за книгата на известният неврокопски географ и публицист, Атанас Панчелиев, който вече бе прочел книгата и убеди присъстващите, че пътеводителят на Николай Даутов е изключително полезна книга не само за запалените планинари а и за широкия кръг читатели.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене