Иван Чакалов в „Зодия Професионалист“

Ice Entertainment представя новата си рубрика „Зодия Професионалист“ в която ще ви запознаем с Иван Чакалов
Първият хореограф в Добринище и създател на ТС „Добринищенче“ / „Десилица Пее и Танцува“

TopPresa

Г-н Чакалов кога започнахте да се занимавате професионално с танци?
– 1970 година започнах работа в Банско в професионална Гимназия по селско стопанство и туризъм (бивш Селски техникум) По- късно се преместих в читалището в Банско, където изкарах много години.
Там направихме и ансамбъл, но той се разпадна, някои се отказаха, други се изпожениха, трети хванаха по чужбина.

А от кога сте в Добринище?
– В Добринище съм вече шеста година. Започнах с деца от трети, четвърти клас, които до ден днешен танцуват. Много съм доволен от децата, идват с огромно желание. Постоянно ме питат къде и какво ще танцуваме. Много им се ходи на различни места да покажат какво са научили. Танцовия ни състав се казва „Добринищенче“, но скоро, когато сформираме ансамбъла ще сменим името на „Десилица Пее и Танцува”.

Имате ли много участия, къде се изявявате?
– Ооо да. Изявите са ни много в България и чужбина. Като ръководител съм посещавал Македония, Гърция, Турция, Чехия,Кувейт, Русия… много са, сега пак получихме покана от Прага. За седма поредна година Добринище и „Добринищенче“ бяхме домакини на пролетните празненства с гости, танцови състави от Република Македония с ръководители: Драган Георгиев на танцова формация “Бучим” от Радовиш, Бранко Зезов на танцова формация “Гоце Делчев” от Битоля и Тони Манасиев на танцова формация “Кочани”от Кочани. Държа да отбележа, че разноските са за наша сметка. Вие от „Топ Преса” присъствахте на нашия концерт.Ние играем винаги за публиката. Няма нищо по-хубаво от това да видиш ръкопляскащи хора изправени на крака, оценявайки труда на децата.
 
В България за изкуството не се дават много пари, Вие как сте с финансирането?
– Пари няма…  В началото нямахме костюми и взимахме под наем от читалищата в околията. След около година след създаването на ТС „Добринищенче“ ни ушиха носии, с които танцуваме и до днес, защото са ни единствените.Кърпим след всяка изява чорапите, лепим или купуваме нови обувки с наши собствени пари. Всичко си финансираме ние.Много е важно, как ще изглеждаме на сцената,защото както знаете сценичният костюм прави танца красив. Когато един танцьор не е облечен както трябва, танца си губи ефекта.

Вие сте първия хореограф в региона, какво се е променило през всичките тези години?
– Лошото е, че всеки е решил ,че може да преподава. С този интернет, взимат по един лаптоп намират пиринска фолклорна област хора, научават ги горе-долу събират група и започват да преподават. Но нека да се учат, аз не се бъркам в работата на другите, показателното е че от други състави децата се местят при мен.  Преди да дойда в Добринище не, че искам да се хваля, но там нямаше нито един танцов състав, а сега дори и бабите танцуват…

 Къде провеждате репетициите си сега?
До преди няколко месеца репетициите си провеждахме в зала в читалището. Тъй като имахме ограничения във времето, а на нас все не ни стигаше тоя пусти 1 час за голямата група и 1 час за малката (нали знаете какво е, когато се готвиш за концерт – всяка секунда е важна)и попитахме директора на училищетов Добринище, да провеждаме репетициите си  в една от неизползваемите зали.Много благородно от нейна страна беше, че се съгласи.Тъй като тази зала е била на времето столова, се наложи да я ремонтираме. Със собствени средства и с децата, за около 2-3 седмици и много труд постигнахме това, което искахме.

Колко са участниците в „Добринищенче“, бъдещия ансамбъл „Десилица Пее и Танцува”. ?
– В началото започнах само с деца, танцуваха само момичета,но привлякохме интереса на няколко момчета. След това се записаха  мъже, и така днес вече имаме и подкрепа от страна на силния пол.

 Бихте ли приели един скромен подарък от вестник “Топ Преса” и “Ice Entertainment”, искаме да ви подарим един професионален видео клип, който ще бъде заснет в удобно за вас време в град Добринище?
– Ооо Благодаря ви много, това е чудесно, много ме радва факта, че има хора които ценят танцовото изкуство, а не гледат само финансовата изгода.
Благодаря ви,  “Топ Преса” е страхотен вестник.

Топ Преса ви представя и две от момичетата на ТС „Добринищенче“

Меги Балабанова:

Megi

В състава съм от самото му създаване, още от първата репетиция.Спомням си как с няколко момичета чаках в залата на читалището и се чудех дали ръководителят ще бъде строг, ще ни се кара ли много.Когато искахме нещо, вдигахме ръка все едно сме на училище, но след като се отпуснахме и като прекарахме повече време с г-н Чакалов, осъзнахме, че това съвсем не е нужно.Той се държи с нас като с приятели.Дори ни защитава пред родителите…На репетиции по принцип не отсъствам освен ако  не ми се налага спешно.Участвала съм във всички мероприятия на ТС“Добринищенче“ (в хотели, механи, на концерти в Добринище. в училища, извън граница, на фестивали из страната и т.н).Изявите ни са толкова много, че със сигурност няма да си спомня всичките.За мен е истинско удоволствие да танцувам, да се раздавам за публиката, да поддържам жив българския фолклор.

 

Адриана Андреева:

Andreeva

И аз като Меги съм в състава от създаването му. Помня преди шест години как се държахме на едни столчета, а сега вече до къде стигнахме, ходили сме в Турция,  Чехияи Македония. В България сме участвали в много фестивали. Спечелихме първо място на международен фестивал в Китен,а  това за един танцьор обичащ музиката и танците е нещо великолепно. За времето което танцуваме, ние не сме само колеги, ние сме и едно голямо семейство. А най-хубавото е ,че има интерес към народните танци и българската култура. Всеки танц има своя история, а за да се разкаже трябва да се вникне в сърцето и душата на танцьора.

Ivan_Chakalov

ВИДЕО

Страницата е подготвена от “Ice Entertainment”

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене